Finavia Oyj pilaa Juhannuksen Länsi-Vantaalla lennättämällä koneita lupaehtojen vastaisesti lentoyhtiöiden kustannusten alentamiseksi. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu, kun kone lentää 200 metrin korkeudessa 85 desibelitason äänellä suoraa sellaisen talon yläpuolella, jossa vietetään pihajuhlia ja jonka äänieristeet on tehty 1970 normien mukaan. Muista sivistysmaista poiketen Finavia Oyj ei korvaa lisä-äänieristeiden asentamista.
Lentomelu poikkeaa liikennemelusta siinä, että se on moni taajuista ja kahden minuutin välein kiihtyvästi toistuvaa ja se tulee ylhäältä, jolloin maaesteet eivät sitä vaimenna. Normaali liikennemelu on lähinnä jatkuvaa huminaa, joka ei aiheuta verenpaineen nousuja ja unettomuutta eikä ennen aikaisia kuolemia, kuten lentomelu. Finavia Oyj ei kerro näistä vaaroista viimeisimmässä ympäristölupahakemuksessaan mitään, vaan luottaa 80 vuotiaan insinöörin muistelmiin ympäristöluvan laadinnassa, jonka perusteella ympäristölupaviranomaiset tekevät lupapäätöksensä.
Tällä hetkellä noin kahden minuutin ajan on hiljaista, mutta sitten alkaa kuulua vähitellen voimistuvaa ujellusta, joka päättyy 85 desibelin meluun. Tätä toistuu nyt 24 tuntia vuorokaudessa. Nykyiset lupaehdot eivät salli tällaista mölyä.
Finavia Oyj:n lentomelun mittaus pitää saada julkiseen kontrolliin ja valehtelua hipova tiedottamien loppumaan. Mitä sanoo Finavia Oyj:n tiedottaja. Ei mitään 12 vuoteen. Ympäristöjohtaja on uhri, jonka tehtävän on epätoivoisesti puolustella kentän etäisyyttä 10 kilometrin päästä Stadionin tornista.
22.6.2010
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti