Kunkin maan yleinen koulujärjestelmä vaikuttaa eräin osin ratkaisevasti, millaisia johtajia maanhan kehittyy ja millä perusteilla heitä arvioidaan ja arvostetaan. Maa, jossa koulujärjestelmässä korostuvat kilpailu, taloudelliset arvot ja niiden ulkoisten tunnusmerkkien esillä pitäminen, myös johtamisen ilmapiiri on erilainen kuin maassa, jossa koulutuksen perusta on tasa-arvo ja maksuttomuus. Tässä lienee yksi syy, miksi amerikkalainen johtaja on erilainen kuin suomalainen.
Niinpä johtamisen arvot eivät voi poiketa yhteiskunnan muista arvoista, sillä ristiriidoista seuraa ylipääsemättömiä ongelmia organisaatiolle.
12.1.2013
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti