Kovat rangaistukset eivät vähennä rikollisuutta. Tämän ovat monet maailman johtavat kriminologit todenneet ja vahvistaneet. Asian pitävyyttä voi testata ajatuksella, että kaikki vakaviin rikoksiin syyllistyneet tuomittaisiin 20 vuodeksi vankilaan. Aluksi vankiluku saattaa laskea lupaavien uusijoiden istuessa sellissä, mutta viimeistään 20 vuoden kuluttua vankiluku on vähintäänkin entisellä tasolla. Täytyy myös kysyä, ovatko veronmaksajat valmiita maksamaan noin kolme kertaa nykyistä suurempia vankeinhoitokuluja.
Yhdysvallat on yrittänyt ratkaista rikollisuusongelmaa mm. ankarilla tuomioilla, mutta tuloksena on ollut maailman korkeimpia vankilukuja asukasta kohti. Yhdysvaltain ongelmana on sellaisten henkilöiden erittäin suuri määrä, jotka elintapojen ja sosiaalisen asemansa perusteella ovat vaarassa joutua ensimäistä kertaa vankilaan. Siellä uusia vankikandidaatteja riittää vaikka kaikki tuomitut istuisivat elinkautista. Suomessa tällaista suurta riskiryhmää ei ole.
Sähköisen valvonnan lisäämien on kaikin puolin järkevää.
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti