Teknologiateollisuus esitti hiljattain, että sähköpörssin hinnat laskisivat jopa viidenneksen, jos sähkön tuotantokustannuksiksi hyväksyttäisiin vain toteutuneet päästökustannukset
Tämä on utopiaa, koska sähköpörssiin tullaan myymään sähköä, joka pitää pörssihinnat korkeina, eli sellaista sähköä, jonka tuotantokustannukset ovat korkeita riippumatta päästöistä.
Tässä yhteydessä erityisen tärkeäksi muodostuu se, millaisiksi hinnoitellaan hallituksen päättämien tuhannen tuulivoimalan tuotantokustannukset. Tuhannen tuulivoimalan pelkät vuosittaiset huoltokustannukset ovat kymmeniä miljoonia euroja.
Jokainen EU-maa sai aikoinaan tietyn määrän päästöoikeuksia, joita se jakoi edelleen yrityksilleen ilmaiseksi. Nekin saivat, jotka eivät tarvinneet, erityisesti Fortum. Nyt yritykset myyvät ilmaiseksi saamiaan päästöoikeuksia, noin 25 euroa/hiilidioksiditonni. Yrityksille ja osinkoihin ne ilmastomuutoksen ehkäisemiseen tarkoitetut rahat menevät.
Sähkön hinnan nousua ei pysäytä Suomessa mikään muu kuin kuudennen ja seitsemännen ydinvoimalan rakentaminen. Seuraavassa energiapoliittisessa linjauksessaan hallituksen pitäisi ottaa myönteinen kanta asiaan.
26.9.2008
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti