Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo puuttua Finavian perimiin lentokenttämaksuihin joko tuottotavoitteista tinkimällä tai valtion tuella. Veronmaksajan kannalta on yhdentekevää kummalla tavalla ministeriö asiaan puuttuu.
Mitä tapahtuisi nyt, jos Finavia olisi osakeyhtiö? Koska se on monopoliasemassa, se pitäisi maksut niin korkealla ja niin pitkään kuin se mahdollista tuloksen maksimoimiseksi. Kun näin ei olisi enää mahdollista jatkaa, se kustannusten karsimiseksi lakkauttaisi pari kolme Itä- ja Pohjois-Suomen kannattamatonta lentokenttää ja lomauttaisi tai irtisanoisi niiden henkilökunnan.
Osakeyhtiölaki edellyttäisi Finavia Oy:ltä tämän suuntaisia toimenpiteitä.
Kun Finavia yhtiöitettiin, jäi arvailujen varaan monta kysymystä, muiden muassa se, miten kannattamattomien lentokenttien käy. Niin pienessä maassa kuin Suomi, markkinat eivät voi tätä ongelmaa ratkaista. Nämä ja monet muut yhteiskunnan strategiset lentoliikenneasiat ajautuisivat tällöin Finavia Oy:n hallituksen vastuulle.
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti