Etämittareissa on meneillään samanlainen hypetysvaihe kuin digitelevision interaktiivisuuden markkinapuheissa. Kuka meistä ehtii säädellä talonsa lämpötilaa työpaikaltaan tunti tunnilta, kuten etämittarimiehet esittävät.
Vielä utopistisempi ajatus on, että etämittarilla ja kännykkällä kuluttuja voisi tunti tunnilta tarkkailla sähkön hintaa ja ostaa sähkö sieltä, missä se on edullisinta. Tällaisissa puheissa on täydellisesti unohdettu, että sähkön ostaminen perustuu kirjalliseen sopimukseen ja kuluttaja voi vain kerran vuodessa vaihtaa sähköyhtiötä ja sähkömarkkinoilla ei ole yksiselitteisesti edullisinta hintaa. Sähkömiesten puheet tässä yhteydessä meklarisähköstä ovat lähes edesvastuuttomia.
Sähköyhtiöille etämittaus tuo kustannussäästöjä mm. verkon mitoituksessa, tarkkailussa, kunnossapidossa, laskutuksessa, reklamaatioiden käsittelyssä, jne. Siksi ne sitä markkinoivat.
Koska etämittaus tulee asetuksella pakolliseksi, se on saanut jo nyt liikkeelle operaattorit ja ohjelmistovalmistajat. Markkinoille on siis tulossa ict:n perustuvia taloautomaatteja, jolle luvataan maat ja taivaat.
Tavallisen kuluttajan kannattaa olla nyt tarkkana, sillä hän maksaa uudistuksen, ja jos hän sortuu ostamaan lastentautisen ict-sovellutuksen hän maksaa toisen kerran.
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti