Sivut

maanantai 5. toukokuuta 2014

645. Talouspolitiikan nyrkkisäännöt ovat tuhoisia

Syksy Räsäsellä oli hyvä kirjoitus päivän Helsingin Sanomien tiedeosiossa. Hänen pääsanomansa oli, että talouspolitiikkamme perustuu uskomuksiin. Tämän hän myös perusteli.

Hän ei sanonut taloustieteen perustuvan uskomuksiin. Kuitenkin hänen tekstinsä hipaisi käsitystä, että taloustiede ei ole kaikilta osin tiedettä  lainkaan.

Tieteellisen tiedon yksi perusehto on, että sen voi kuka tahansa, jolla on alan koulutus, toistoilla osoittaa oikeaksi. Jos lääketiede ei näin menettelisi olisimme pulassa. Samoin fysiikka ja kemia, jopa historia.

Räsänen viittasi kirjoituksessaan lievempään todistustaakkaa kuin toisto: vertaamista havaintoihin. Tässä siis Räsäsen mielestä voidaan käyttää hyväksi myös historiallista dataa. Tämä on ok. Mutta kuten Räsänen osoittaa, talousoppineet eivät tukeudu tähänkään.

Näyttää vahvasti siltä, että keskeiset taloustieteen kansatalouteen liittyvät opit ovat enemmän nyrkkisääntöjä kuin tieteellisin menetelmin vahvistettuja metodeja. Kun näitä  poliittisilla kuorrutuksilla koristettuja nyrkkisääntöjä suosittelevat vahvat auktoriteetit kuten IMF, jälki voi olla tuhoisaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti