Silmänpaineeni eivät ottaneet alentuakseen laserhoidosta huoliamatta. Se hermostutti, koska äitini kohtalo viettää sokeana molemmat lonkkansa murtaneena kaksi viimeistä vuottaan kuurona ja sokeana, yhteyden ympäristöönsä kadottaneena sairaalan vuodeosastolla, oli ollut painajaismaista ennen kaikkea hänelle ja tietekin myös meille lapsille.
Siivotessani lääkekaappiani huomasin kuin salanman iskusta siellä siistissä rivissä viisi silmiini koleiltua silmätippamerkkiä, viisi tippapulloa. Olin luullut hävittäneeni ne.
Yhtäkkiä sain ajatukset kokeilla vuoron perään kahden pullon tippaa yhtäaika ja käydä välillä mittaamassa paineet Myyrmannin ostoskeskuksen silmäasemalla. Sinnehän kokemukseni mukaan pääsisin ilman lähetettä, ”pistoolimittaukseen”. Siinä ammutaan kevyt muovikuula sarveiskalvoon ja kuulan takaisin kimmahtamisen voimasta lasketaan paine. Kätevää, mutta hieman epäluotetavaa. Nyt tämä konsti kelpasi minulle hyvin.
Koska minulla oli viisi erilaista silmätippaa käyttämättä, eri kombinaatioita oli toista kymmentä. Aloitin umpimähkään aakkosjärjestyksen kahdesta ensimmäisestä. Joka uuden kombinaation jälkeen kävin paineen mittauksessa. Neljännellä kerralla azopt- ja xalatantippojen yhdistelmä pudotti paineet alle kahden kymmenen. Se oli ikionnollinen hetki. Myöhemin lääkärini hyväksyi lääketieteelliset tutkimukseni mukisematta.
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti