Siirry pääsisältöön


3025. Kiinan Yhdysvaltojen lähentelyt ovat aina vetäneet vesiperän

Yhdysvallat eli kiihkeää laajentumis- ja infrastruktuurin kehittämisvaihetta 1800-luvulla. Tällöin maa sai mm valmiiksi rautatien Atlantin rannalta Tyynelle valtamerelle. Radan rakentamisen rasittavimman ja varallisimman osuuden rakentamisessa Kalliovuoren läpi Tyyneen meren tekivät melkein orjatyö asemassa olevat kiinalaiset.  Jo ennen rataa kiinalaiset olivat olleet alisteisessä asemassa, vaikka he Yhdysvaltaien kansalaisina nauttivat maan perustuslain suojaa. Kiinalaiset ovat myös kiistatta osallisia laittoman oopiumin tuontiin maanhan. Jopa maan presidentin väitettiin osallistuvan oopium bisnekseen vaalirahoituksen kartuttamiseksi. Radan eri työpisteissä yhdysvaltalaiset järjestivät kuitenkin ilkeitä mielenosoituksia käskien kiinalaisten painua koloihinsa Kiinaan. Kiinaviha yltyikin pitkäkestoisiksi mielenosoituksiksi ja rettelöinneiksi. Radan ollessa valmis loputkin kiinallisista rakentajista ajettiin kotimaahansa.

Kiinalaisten ratatyöllä ja heidän sortamisellaan ja vihaamisella oli kauaskantoiset vaikutukset. Amerikkalaisten asenteet kiinalaisia kohtaan pysyvät ylenkatseisina ja osin halveksivina. Tämä asenne jatkuu tänä päivänäkin.

Jo ennen valtaan nousuaan Mao Zedong oli oleskellut Yhdysvaloissa useaan kertaan. Hän oli monesti pyytänyt pääsyä presidentin vastaanotolle, mutta turhaan. Näistä lähtökohdista Mao hahmotteli  Kiinalle pitkäjänteisen suunnitelman kilpailuyhteiskunnaksi kapitalismia astinlautana käyttänen. Menestyjät eläisivät parempaa elämää, kuin paikalleen juuttuneet talonpojat ja alaluokan ihmiset. Ihmisillä oli ”suuria” vapauksia kommunistipuoleen valvovan silmän alla toteuttaa elämäänsä hyvinvointia lisääviä komponentteja. Itse voi päättää, mitä ammatteja alkaa harjoittaa, kunhan ei vahingoita puoluetta.

Niinpä 2015 maassa oli 800 miljardööriä. Oleellinen ero Yhdysvaltain miljardööreihin on, että Kiinassa miljardöörien rahat piti sijoittaa maan infrastruktuurin, sen sijaan Yhdysvalloissa miljardöörien miljardit menivät politiikan tukemiseen ja tekemiseen. Sehän on käänteentekevä ero. Tästä seurasi, että melko lyhyessä ajassa 600 miljoonan kiinalaisen elintaso nousi jopa ohi keskiarvo amerikkalaisen. Maon ajatuksien seurauksena Kiinassa syntyy elintasoeroja aivan samalla tapaa kuin Yhdysvalloissa.

Amerikkalaiset eivät ole milloinkaan hyväksyneet kiinalaisia arvoisekseen. Nixonin vierailu maassa näytti hyvin teennäiseltä näytelmältä, jopa niin epäaidolta, että matkasta sävellettiin ooppera librettoineen. Jos joku henkiolento katselisi Marshall saarten korkeimmalta kohdalta ympäri Tyynen mereen, hän näkisi noin 50 Yhdysvaltojen tulikohtaa

Jos Kiinan ja Yhdysvaltojen välit olisivat saaneet normaalit kahden suurvallan suhteet, niin Yhdysvallat ei todennäköisesti olisi tarvinnut Aasian tappia Marshall saaria ohjuslaukaisupaikaksi, vaan koko alueen talous- ja yhteiskuntajärjestelmät olisivat voineet saada aivan toiset suunnat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *