Siirry pääsisältöön


3010. Venäjä oligarkisoituu, Kiina kapitalisoituu

Kummankin maan yksi sisäistä koheesiota ylläpitävä tekijä on kansalaisten perustarpeiden tyydyttäminen. Maon voitto Tsiang Kai-shekistä 1949 perustui siihen, että hän taitelujen aikana kohteli talonpoikasväestöä kohtalaisen hyvin, jotta tämä taitelisi vat Maon mukana kommunistisen aatteen puolesta. Sodan päätyttyä tämän luottamukseen perustuen Moa onnistui vähitellen rakentamaan valtiokeskeisen maan, johon nykyinen kommunistinen järjestelmä perustuu. Vaikka Mao rankaisi, vangitutti ja surmautti kansalaisia Stalinin oppien mukaan, nämä toimet eivät kuitenkaan olleet laajuudessaan Stalinin mittaluokkaa. Tästä seurasi, että alimmalla luokalla maattomilla oli intoa viljellä maata, koska se takasi toimeentulon, vaikka suuri osa sadosta piti luovuttaa valtiolle. Näin alin luokka kurjuudestaan huolimatta säilytti  jonkilaisen elinvoimaisuutensa. Maan teollistuessa tämä takasi työvoiman saatavuuden rakennuksille ja tehtaille sekä nuoria opiskelemaan yliopistoissa. Tämä puolestaan oli edellytys sille, että maa sai koulutettua työvoimaa. Maa ei taantunut, vaan nousi vähitellen kiihtyvälle kasvu-uralle.

Kun valkoisen Venäjän amiraali Aleksander Koltsak hävisi 1921 ratkaisevan taistelun punaisten Mihail Svetsnikoville, tämän jälkeen ei pantu toimeen mitään laajoja teloituksia, vaan kommunistit vahvistavat asemaansa maan johtava järjestönä. Tätä suvantokautta ei kestänyt kuin pari vuotta, kun Lenin aloitti sodan huliganismia vastaan ja takavarikoi pienviljelijöiden viljan ja lähetti heistä suuren osan Siperiaan. Seuranneessa nälänhädässä kuoli yli 20 miljoona ihmistä. Stalinin noustessa varjoista valtaan Lenin kuoltua 1924 alkoi hiljalleen kiihtyvä Stalinin epä- ja harhaluuloihin perustuva sortokausi, jossa ihmiset ilmiantoivat tosiaan. Ihmisiä vangittiin epämääräisin perustein ja lähetetiin Siperian vankileireille. Syntyi vankileirien saaristo Gulag, jota Solzenytsin kuvasi sen nimisessä kirjassaan. Aivan viime vuosiin saakka leireiltä on palannut ihmisiä kaikessa hiljaisuudessa, kuka minnekin. Neuvostliiton II maailamsodan alku kangerteli Stalinin telottaessa  8000 upseeria 1938. Vaikka Venäjä on kokenut sisäisen liennytyksen vaiheita Gorbatsovin ja Jeltsinin aikoina, se näiden miesten jälkeen on taas vajonnut itsekeskeiseen diktatuuriin. Tämä lyhyt kuvaus osittanee, ettei Venäjän kansalla ole juuri milloinkaan ollut sisäistä vapautta muotoilla elämäänsä omien kykyjensä ja rajoitustensa mukaan. Kansa on aina ollut enemmän tai vähemmän hallitsijan, oligarkkien ja pohattojen sekä korruption  armoilla. Tällainen kansakunta ei kehity, vaan taantuu.

Joskus kahden melkein symmetrisen maan pieni kehitysero voi johtaa erilaiseen yhteiskuntajärjestelmään. Kiina Mao ei kohdellut alinta luokkaa niin huonosti kuin Stalin. Ilmeisesti ainakin osaksi tästä syytä Kiinan kansan elintaso on korkeampi venäläisten. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *