Siirry pääsisältöön


2610. Ainut joka tekee Vieskan kunnan vetovoimaiksi, on maanvetovoima

HS painotti tänään puoskarilain aikaansaamisen tarpeellisuuta. Varmaan moni yhtyy aloitteeseen ja lain tarpeellisuuteen. Sormuksen asettaminen ompelulankaan kasvojen päälle heijaamaan ja näyttämään  minun tulevaisuutta sekä muut vastaavat  puoskaritemput pitää saada loppumaan. Aloite on mitä asiallisin.

Keski-Pohjanmaalla 1950-luvulla oli lukuisia puoskareita, joiden luokse tuli linja-autolasteittaan sadoittain ihmisiä toivossa päästä erilaisista vaivoista eroon.. Isoisäni  kyyditsi yhtenä linja-auto-omistajana koko sukua oletettuihin tai luuloteltuihin tauteihin sairastuneita hoitoa saamaan.

Nyt lain laatijat saavat kuulemisen kautta monipuolista dataa lain sisällön määrittämiseksi. Tämä sen takia, että kaikkia puoskaroinnilta näyttävä parantaminen ei ole puoskarointia. Minun henkilökohtaiset kokemukseni eivät tietenkään riitä kokonaisvaltaisesti todistamiseen puoskaroinnin puolesta.

Kerron kuitenkin tapauksen. 1949 aloittaessani kansakoulun, jonka pihalla oli  aina mitä eri laisinta liikettä, temppuja ja mökää menossa. Satutin kerran käteni lyömällä tappelupukariani nyrkillä päälakeen. Ei se niin hirvittävä olut, sillä lyönti oli pikemminkin sipaisu. Ranteeni kuitenkin kipeytyi moneksi päiväksi. Lopuksi talon väki käski mennä  jonkun 90-vuotiaan Vieskan alkuisäni vastaanotolle. Hän oli valkopartaien sokea ukko ja kuulu jäsen aikoilleen panija.

Hän pikaisen ranteen tunnustelun jälkeen kysyi, miten käden loukkaantuminen tapahtui. Sanoin, että kaaduin ja iskin käteni pieneen kiveen. Hän sanoi heti, ettei se niin voinut tapahtua. – Kerro poika totuus. Kertoessani totuuden, hän parin minuutin ranteen tunnustelun jälkeen, otti toisella kädellä ranteesta kiinni ja toisella varovasti tunnustellen veti ranneluut paikoilleen.

Minusta tunti ihmeelliseltä, miten kipu hellitti heti ja ranne kääntyili vaivatta  kuten ennekin. Palkkiota hän ei pyytänyt eikä ottanut kuullessaan, että vaarini oli hän poikansa.

Puoskaroinnin kieltämisessä pitää olla tarkka, mikä on puoskarointia ja mikä hoitoa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *