Siirry pääsisältöön


2606. Silloin matkaani yliopistoon vastasi matkaa marssiin

Veri voi nousta monesta syystä päähän, kun ei oteta huomioon sairautta. Tavallisesti sitä sanotaan ylpeydeksi tai kunnianhimoksi, mutta nämä ovat kuitenkin liian suppeita määritelmiä. Laajaksi ilmiön tekee se, että veri voi nousta kenen tahansa päähän. Jo nappula sarja peleissä isän lisäksi se saattaa hulmahtaa junnun käytökseen pukukopissa tönimisenä ja rumana puheena. Joskus tällaisen viikarin tapaa salipeleissä häärimässä vanhempien silmien alla kuin pelin omistaja ja kunkku.

Tällaisia veripäitä työyhteisöissä sattuu kunkin kohdalle. Raivostuttavin on sälli tai gimma, joka ilman mitään syyttä alkaa käyttäytyä jotain tai joitakin kohtaan kuin omistaisi puolet maapallosta. Aiemassa iässä saavutetut ansiot ja uroteot lisäävät alttiutta muokata ihmisen luonteesta itserakkaaksi. Jos ihminen samalla on luonnostan koppava, syntyy vaarallinen itserakkauden ja itseriittoisuuden yhdistelmä. Jos varakas tai jonkin lajin huippu alkaa hevostelemaan egollaan tai autollaan, niin sivusta katsojan kannattaa ottaa hatkat.

Maamme kivulias lähihistoria on tuottanut tunnon tuskissaan ainakin kaksi  kovan luokan egoistia. Tässä Kekkosta en käsittele, mutta Mannerheim kelpaa. Hän potkaistiin reserviupseerikoulusta pois, minkä jälkeen hän eleli hoviherrana (narrina). Jostain syystä hän nousi siellä armeijakunnan komentajaksi. Hänellä oli kuulemma ainut laatuinen kyky käytöksellään ja esiintymisellään hurmata ihmisiä.  Johdettuaan Venäjällä muutaman voitokkaan taistelun hänelle lankesi kuin tilauksena astua Suomen sisällissodassa valkoisen puolen johtajaksi. Valkoisten johtajana hän antoi kuuluisan päivä käskynsä: ammuttava paikalla.

Suomen sodissa hänen esikuntansa oli Mikkelissä, jossa noudatettiin Mannerheimin imagoa pönkittävää etikettiä mm. piripinta viinalasin juomista pisarankaan saadessa läikkyä pikarin yli. Se joka mokasi, sai kuulla monipuoliset moitteet.

Hän oli siellä sodan loppuvaiheissa jo 77 vuotias. Kannaksen suurtaistelun alkoi kesällä 1944. Pääesikunta oli kuin diktaattorin hovi. Armeijakuntien päälliköt saivat yksi kerallaan mennä tuntikausia odotettuaan Mannerheimin huoneeseen esittelemään asiansa ja poistua heti sen jälkeen asemapaikalleen. Koska Mannerheim vanhana miehenä ei tarkkaan muistanut komentajille antamiaan määräyksiä, kellään ei ollut käsitystä kokonaisuudesta. Kollegiaalista (johtoryhmä) johtamaista ei siis ollut. Historian tutkijoiden harmiksi äskyistä ei tehty minkään laisia dokumentteja.

Suuhyökkäyksen alkaessa, mihin Mannerheim ei uskonut luotettavista tiedustelutiedoista huolimatta, ylipäällikkö ei ollut valmis. Hän piti Neuvostoliittolaisten hyökkäyksen pääsuunta Karjalan lohkoa eikä Kannasta. Karjalan armeijakunnasta saatiin nipin napin siirrettyä muuta tuhat Kannakselle. Tämä kohtalokas virhe maksoi tuhansien suomalaismiesten hengen. Mannerheimin suurin ansio on, että hän Venäjän tuntemuksensa ansiosta jatkosodassa ei hyökännyt Leningradiin, minkä Stalin kyllä muisti.

Mannerheim myytti on säilynyt hengissä. Tämän täytyy perustua siihen, että raskaassa sodassa tavallisella ihmisellä ei olut muuta turvaa kuin Mannerheim ja Jumala. Mannerheimiä ei myöskään media saanut arvostella puhumattakaan, että tutkijat olisivat lähteisiin perustuen tutkineet aihetta. Mannerheimin syvällistä Mannerheim perusteelista tutkimusta ei vieläkään katsota hyvällä silmällä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *