Siirry pääsisältöön


2340. Amfetamiinilla huumattuna kohti panssareita

     Uusimmat arkistot paljastavat hämmentäviä asioita II maailmansodan ensikuukausista. Saksan härski Puolan valtaus syyskuussa 1939 ei mennyt niin hyvin kuin yleisesti luullaan. Hitlerin strategiaan kuului, että Puolan jälkeen piti tehdä elintilaa Länsi-Euroopassa ja sen jälkeen Venäjällä (Dr Peter Lieb). Puola kuitenkin onnistui haavoittamaan Saksa panssari- ja ilmavoimia siinä määrin, että Hitlerin esikunta ei oikein tiennyt, mitä seuraavaksi tehdään. Tähän hätään Hitler sai neuvoteltua Englannin pääministerin Camberlain kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen ja sai muutaman kuukauden miettimisaikaa ja aikaa kalustoton korjailuun. Hitlerin operaatiot Tanskaa, Hollantia  ja Norjaa vastaan saivat  Englannin  julistamaan sodan Saksaa vastaan.
     Mutta kun kukaan Hitlerin porukasta ei tiennyt, mitä konkreettista sotaa Ranska ja Englantia vastaan pitäisi käynnistää, alkoi noin puoli vuotta kestänyt valesota (Dr James Holland). Täytyy muistaa ,että Ranska oli  silloin suurin sotilasmahti mm 3000 panssarivaunulla ja miljoonine sotilaineen.   Kaksi henkilöä tiesi mitä tehdä, kenraalit Manstein ja panssarikenraali  Guderian.
     Ranskan johto tiesi, että Hitler oli koonnut joukkoja Belgian vastaiselle rajalla ja Hitler tiesi, että Ranska oli rakentanut Saksan rajalle valtavan linnoitusjärjestelmän tukirankana Maginot linnoitusketju. Niinpä Ranskan sotilasjohto oli varma, että ainut mahdollisuus Saksan hyökkäykselle oli Belgian kautta. Kun toisella puolella rajaa tätä Hitlerille ehdotettiin, hän sanoi, että tämä on sama kuin 1914, mikä oli ollut virhe.
    Nyt Manstein ja Guderian omin tuumin tutkivat Ranskan rajalla sijaitsevan Ardennien seudun karttaa. He olivat  huomanneet yksikaistaisen metsätien vievän vuorten yli sankan metsikön läpi suoraan Maasjoelle ja sieltä Sedaniin. Erittäin riskialtis operaatio alkoi toukokussa.1940 sen jälkeen, kun  Guderian ja Manstein esittelivät suunnitelman Hitlerille.
     Kymmeniä kilometriä pitkä kolona panssarivaunuja, ammus- ja huoltorekkoja, kuorma-autoja, pioneerikalustoa ja lääkintäajoneuvoja lähestyi nyt jonossa Ranskaa sankan metsikön läpi. Ranskan johto ei ollut uskonut omia tiedustelijoitaan lähestyvästä kolonasta, vaan jätti Ardennien rajan heikosti puolustettavaksi ja keskitti voimiaan Belgian rajalle.
     Ranskan päävoimat mukaan lukien 1000 panssarivaunua olivat Belgian rajalla ja muut joukko-osastot hajakeskitettyinä pitkin Saksan etelärajaa ilman keskitettyä johtoa. Guderianin panssarijoukot etenivät paikoin 50 kilometriä päivässä. Guderian jätti noudattamatta Hitlerin käskyä jäädä odottamaan maajoukkojen etenemistä, vaan hän eteni kohti Sedania ja siitä Pariisiin.
     Avain kysymys tällaisessa sodassa (blitzkrieg) on,  miten miehistö jaksa sotia kolme vuorokautta nukkumatta. Se oli pervitinin (amfetamiini)  ansiota. Se aiheutti empaatiokyvyn heikkenemistä ja sai tuntemaan itsensä voittamattomaksi (Dr Peter Lieb). Sitä jaettiin miehistölle runsaasti pienissä pulloissa, joiden kyljessä oli merkintä Pervitin 0,0015g. Dr David Saulin mukaan sitä sai ilman reseptiä Saksan apteekeista 1940 (Dr James Holland). 
     Hyökkäyksen onnistumisessa keskeistä oli yllätyksellisyys, nopeus ja ennen kaikkea miesten jaksaminen, jonka mahdollisti pervitin (Dr Peter Lieb).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *