Siirry pääsisältöön


2338. Jonoissa karaistuneet köyhät


     On kulunut 30 vuotta siitä, kun valtio ja kunnat aloittivat ulkoistamaan palvelujaan yksityisille yrityksille. Ainostaan auton katsastuksessa yksityistäminen on onnistunut. On aika pysähtyä tarkastelemaan, missä tilassa haavoittuvammat asiakasryhmät ovat. 
     A-studiossa hiljattain pohdittiin neuropsykologista kuntoutusta tarvitsevien henkilöiden tilannetta. Kaksi kymmentä prosenttia hoivan ja hoidon tarvitsijoista hoitaa kunta kunnan omistamissa ja tiloissa ja omalla henkilökunnalla. Lopuista 80 prosentista vastaa yksityissektori noin 500:lla hoiva- ja kuntoutuskodilla.
     Tämä vuoden aikana on tullut aluehallintoviranomaisille 41 valitusta kuntoutuskodeista. Ohjelmassa eräs äiti kertoi pojastaan yleispätevän totuuden, että valittaa ei uskalla, koska hoito saattaa kärsiä entisestään. Tapauksia tutkinut asiantuntija Markku Salo kertoi samassa ohjelmassa, että hoivakoodit menevät bisnes edellä ja hoito toissijaisena.  Hoidon tasossa on suurta eriarvoisuutta, koska samassa laitoksessa voi olla hoidettavia, joille yksi kunta on sopinut kuntoutusta ja toinen kunta vain hoivaa. Vanhusten hoivakoteja (Esperi Care) on jopa jouduttu sulkeman vakavien puuteiden takia (Kristiinan kaupunki).
     Lastensuojelussa on tilanne hyvin pitkälle samanlainen. Toisissa on enempi kuntouttavaa toimintaa, toisissa vain kurilinja, jopa eristämiseen asti.
     Eräässä tapauksessa Helsingin kaupunki lähetti sairaalassa jotenkuten toipuneen 85 vuotiaan vanhuksen suoraan 20-paikkaiseen yksityiseen laitokseen. Hänet raahattiin perillä rappuja ylös toiseen kerrokseen etäisesti  huonetta muistuttavaan  koppiin. Perillä myös selvisi, että laitos oli muutettu rivitalosta hoivakodiksi ja sen huomasi. Hoitomaksu kuukaudessa oli keskimäärin 4000 euroa, koska lääkemäärä jostain syystä vaihteli.  Asukas ei ennen laitokseen menoa käyttänyt mitään vakituista lääkettä. Kun asukkaan rahat alkoivat loppua, kaupungin sosiaaliohjaaja sanoi edunvalvojalle, että myykää hoidokin kesäasunto.Tällaisen ohjeen Urpo Kangas on antanut median kautta yleisesti tiedoksi. Pahimmassa tapauksessa tämän neuvon noudattaminen siirtää perintövarallisuuden ylikansallisille yhtiöille. Kyseisen vanhus eli 94 vuotta vanhaksi ja hoivalasku olisi ollut n 500000 euroa kaiken omaisuuden myynnin jälkeen.
     Hoiva- ja hoitokotien palvelujen laadun tasoa ja riittävyyttä ei tiedä kukaan, koska alueviranomaisilla ja Valviralla ei ole riittävästä resursseja eikä mielenkiintoa. Eräs kunnan talousjohtaja sanoi, että ostopäätös tehdään kaksi kolme osaa laadun ja yksi kolmas osa hinnan perusteella ja koska minä en hallitse laatukysymyksiä, osto päätös tehdään pelkästään hinnan perusteella. Salon mukaan eräässä tapauksessa maksavapotilas pääsi   Mehiläisen tehostetun palvelun yksikköön, minkä omainen huomasi vuoden päästä olleen tavallisen hoidon yksikkö. Rahoja ei palautettu.  
     Mitä siitä sanovat ne, jotka ovat hoitaneet sukulaisiaan vuosikaudet kotonaan palkatta tai ne, jotka ydinperheenä on yksimielisesti suunnitelleet, miten tulevaisuudessa perintövarallisuutta käytetään hoitoon ja sen jälkeen muuhun.? Mitä sanovat ne lapset, joita heidän vanhempansa ovat kohdelleet henkisesti ja fyysisesti kaltoin ja joutuvat hoitamaan näitä vanhempia kymmeniä vuosia ja lopputulos on se, että suvun perintö menee kokonaisuudessaan kv hoitokonsernille.
     Tällaisiin tilanteisiinko me suomalaiset joudumme?  Kehitys näyttää vääjäämättömästi menevän tähän suuntaan. Yhtenä osoituksen suunnasta on tänään syntynyt 1,4 miljardin liikevaihdon ja 30000 henkilökunnan hoito- ja hoivayhtiö.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *