Siirry pääsisältöön


2581. Tämä sopii niille, jotka ostivat mädän mökin

Jos kyse on rantamökistä, pitää ehdottomasti ottaa selville, onko mökin tontti rantatontti vai tontti, jonka rannan ja vesistön välissä on vesiosakkuuskunnan omistamaa vesijättömaata. Vesijättömaa voi syntyä järven pinnan tason suunnitelmallisen laskemisen seurauksena, säännöstelyn tai laskujoen perkaamisen takia.

Vesijättömaan pinta-alan ja neliöhinnan arvioi vesistöalueen uskotut miehet katselmuksessaan. Vesijättömaa kannattaa lunastaa itselle, sillä usein hinta on kohtuullinen ja jos ikäviä naapureita on kalastamassa aivan rannassa, heitä voi kehottaa menemään pois tontin läheisyydestä. On tapauksia, jossa naapuri on lunastanut vesijättömaat. Se ei ole kivaa.

Ostajan kannattaa silmäillä, onko naapuritontin rakennukset liian lähellä rajaa. Vähimmäisvaatimuksena on selvittä naapurin ulkovessan paikka, jos sellainen on olemassa.

Jos mökki sijaitsee kuusikossa, loogisena seurauksena on valtavat joka kesäiset sääskiparvet. Jos on säikky käärmeille, voi kysyä niiden ilmaantuvuutta.

Kalastusoikeus pitää selvittää paikalliselta kalastuskunnalta ja jos se on, se pitää kirjata kauppakirjaan. On tapauksia, jossa naapurimökki on vuokrattu ja pikkubussillinen tulee viikoksi ilman lupaa vetämään sataa virveliään pitkin selkiä.

Sekä ruskeiden että harmaiden likavesien käsittely on selvitettävä ja, onko mahdollista liittyä kunnan järjestelmään, jos sellainen joskus tulee. Jos mökillä on viemäröinti ja oma vesijärjestelmä, pitää kysyä, ovatko putket saamassa kaivannossa, sillä tällöin on pieni riski likaveden sekoittumisesta juomaveteen. Likakaivon koko on syytä tietää, jotta voi arvioida sen kokoa oman porukan tarpeisiin ja sen tyhjentämiskustannuksia. Jos sähkö on, pitää tietää tai laskea vuosikulutus.

Usein tontin reunaa pitkin kulkee yhteinen tie naapurimökkeihin. Tämä on mainittava kauppakirjassa, jos tonttia rasittaa tämä tieosuus. Jos tästä rasituksesta ei ole kirjallista mainintaa, asia pitää tarkemmin selvittää. Olisi hyvä haastatella tieosuuskunnan puheenjohtajaa. On myös hyvä kysyä mökin aiemmalta omistajalta, onko suullisia sopimuksia esimerkiksi jonkin kaverin oikeudesta pitää rannassa venettään.

Alkuinnostuksena ei ensimmäisenä tule kyseeseen mökin laajennus. Siispä kysymään kunnasta rakennusoikeutta. Joskus on käynyt niin, että vanha omistaja on rakentanut laajahkon jo huonokuntoisen aittarakennuksen. niin tämä operaatiooperaatio on voinut syödä rakennusoikeuden loppuun.

Juomaveden saannin turvaamien on selvitettävä etukäteen. Jos tontilla on kaivo, pitää vaatia tuoretta labran tekemää vesianalyysitulosta.

Jos lähellä on maatalo, voi aivan hyvin käydä tiedustelemassa, millainen meininki mökkirannalla yleisesti ottaen valitsee, ja yleisesti ottaen suomaliset mökkinaapurit tulevat hyvin toimeen keskenään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *