Siirry pääsisältöön


2297. Kittilä taas.. Lapin käräjäoikeuden Kittilä-päätöksessä näkyy maakuntahenki

     Tapaus alkoi 2013 Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän tehdessä poliisille tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön harjoittamasta kilpailuttamisesta, jossa toimitusjohtaja Jouni Palosaari olisi menetellyt lainvastaisesti. Jupakan seurauksena kunnanjohtaja Mäkelä erotettiin laittomasti, mistä hän sai myöhemmin oikeuden määräämät korvaukset. Myöhemmin syyttäjä nosti kanteen 27 Kittilän kuntapolitiikkoja vastaan lukuisista väärinkäyttöepäilyistä. 1.7.2019 Lapin käräjäoikeus vapautti kaikki epäillyt puuttuvan näytön ja puutteellisen lainsäädännön takia (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006161967.html).
    
On selvä, että näin perustavaa laatua oleva tuomio, joka koskee lähes kaikkia kunnan luottamusmiehiä ja jolla on periaatelista merkitystä kunnan itsehallinnolle, on käsiteltävä ylemmissä tuomioistuimissa. Syyttäjä valittaakin.
     Tässä vapauttavan tuomion tarkastelussa ei voi ohittaa Lapin käräjäoikeuden roolia toimia alioikeutena Utsjoesta lähtien Kainuun ja Pohjoispohjanmaan pohjoisrajoihin saakka ensiasteisena tuomioistuimena. Tuomioalue on lähes puolen Suomen pinta-alan kokoinen. Tällä alueelta löytyy monimuotoista musiikki-, kieli- ja taidekulttuuria, elämäntapoja ja -arvoja, asumismuotoja, elinkeinoja ja työolosuhteita sekä erilaisia vivahde-eroja, millaista on kuulua suomalaiseen yhteiskuntaan.
    
Ottaen huomioon tämä Lapin erilaisuus ja tästä heijastuvat erilaiset vivahteet käräjäoikeuden tuomioharkintaan, ei ole ihme, että käräjäoikeus päätyi vapauttavaan tuomioon ja ehkä erilaisen tuomioon kuin naapurikäräjäoikeus. Tällaista tuomioistuinten tuomioiden hajontaa tapahtuu etenkin Länsi- ja Itä-Suomen käräjäoikeuksien välillä. Tämä näkyy esimerkiksi seksuaalirikostuomioissa.

     Tänään Ylen tietojen mukaan Oulun syytäjälaitos on nostanut syytteet  mm. kunnanjohtajaa ja hallintojohtajaa vastaan virka-asemanväärinkäytöstä. Pohjoisen maan synnin luonteeseen kuulu, että se kaduttaa ja kiihottaa. Tässä tapauksessa se näyttää vain kiihottavan, ja silloinhan se jatkuu iankaikkisesti .




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *