Siirry pääsisältöön


2299. Sukupolvien välinen hyvinvointiero on itse aiheutettu


     Yle uutisoi 12.7.2019  https://yle.fi/uutiset/3-10875153 sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Uutisen mukaan Vihreiden  Iiris Suomela väitti nykynuorten olevan köyhempiä  kuin edeltäjänsä, mihin Taloussanomien Arno Ahosniemi provokatorisesti totesi nykynuorten köyhyydessään edustavan syöttöporsasta. Myös Turun Yliopiston Jari Erola suhtautuu epäillen Suomelan väitteeseen.  Tietokirjailija Pasi Toivanen käsittelee oikeudenmukaisuutta jo analyyttisemmin todeten, ettei väitettyä epäoikeudenmukaisuutta voi selittää vallitsevilla poliittisilla ja taloudellisilla toimintatavoilla, vaan rakenteiden merkityksellä on vaikutusta köyhyysväittämään.
    
Ilmaisu sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus vilahteleekin vähän väliä poliitikkojen, korkeiden virkamiesten, tutkijoiden ja tavallisen kansan sanoissa ja teksteissä. Ilmaisu on kuitenkin hyvin haavoittuvainen monesta syystä.
    
Ensiksi jos sukupolvi katsotaan olevan tietyn ikäisten esimerkiksi 18-25 ikäisten ihmisten joukko tietyltä aikaväliltä esimerkiksi vv.1980-2005, niin tämä vaikuttaa mielivaltaiselta valinnalta, sillä vv. 1981-2006 olisi toinen sukupolvi tai ainakin siihen kuuluu osittain eri ihmiset. Eli eri sukupovia on satoja ja mitä tarkoittaa, kun joku sanoo, että meidän sukupolvi? Ilmeisesti oman ikäisiä ihmisiä.
    
Toiseksi ulkopuoliset yhteiskuntaamme eri ihmisryhmiin eri tavoilla kohdistuvat shokit tulevat osin sattumalta kuten lama, sota, ulkomaan kauppamme häiriöt, maahan muutto. Osin iskut ovat itse aiheutettuja kuten 1980-luvun devalvaatio ja sitä seurannut pankkikriisi. On totta, että näistä kaikista kärsivät osa kansalaistamme ja osa ei sekä osa kärsijöistä on tulevaa nuorisoa, mutta se, että kärsikö tuleva nuoriso suhteellisesti enemmän kuin esimerkiksi pienyrittäjät, on arvailujen varassa.
     Kolmanneksi Suomessa kuten monessa muusakin maassa on kuolleina satoja tuhansia eri ikäisiä ihmisiä, jotka joutuivat kärsimään sodista eivätkä saaneet mitään korvausta puhumattakaan arvostusta elinaikanaan. Näille sukupolville ei ole oikeudenmukaisuusjaossa enää mitään tehtävissä.
     Neljänneksi jos sille linjalle lähdetään, että punnitaan eri ikäluokkien elämän laatua tai peräti rikkautta ja köyhyyttä, siis oikeudenmukaisuutta, joudutaan mahdottoman tehtävän eteen. Saamme aikaa mittavan sopan, kun alamme arvottamaan eläke-etuja ja niiden maksajia, sosiaaliturvan parantumista, perintöjen arvoa ja niiden kohdistumista, jne.
     Viidenneksi jos sukupolvi otetaan sosiaalipolitiikan työkalupakkiin, siitä on eroteltava sosiaaliluokan ja alueellisten erojen vaikutukset. Tämä tyrehdyttää merkittävästi uuden työkalun käyttöä.
     Kuudenneksi poliitikot päättävät myös hyvinvoinnin jakoon vaikuttavista rakenteista (Toivanen) ja suorasta sosiaaliturvasta. Kun he tekevät päätöksiä, poliittisesti ei ole kovin relevanttia tutkia menneitä tai lähi sukupolvia eikä niistä ole tietoakaan. Demokratiaamme kuuluu ikävä kyllä, että päätökset tehdään ajassa, missä valitettavasti idealismille  ei ole paljon sijaa ja että poliittisesti vetävät puheet revitään sieltä, mistä ne ovat kulloinkin saatavilla, nyt sukupolvien oikeudenmukaisuuden kysymyksestä.      

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *