Siirry pääsisältöön


2300. Yhdysvaltojen hegemonia siirtymäsä Kiinalle

     Englannin eliitti tajusi 1800-luvulla vihdoinkin, että siltä jää hyödyntämättä suuri osa sen siirtomaavallan tuottamaa valtavaa pääomakertymää, koska kotiympäristö oli tähän liian pieni pelikenttä ja siirtomaiden tyrehtyessä passiivisuuteensa. Niinpä se alkoi lainamekanismilla rahoittaa Yhdysvalojen rautateiden rakentamista.Tämän prosessin Yhdysvallat käänsi kuitenkin nopeasti edukseen ennennäkemättömänä rakennusboomina ja sen tuomana vaurastumisena.Tästä alkoi fordismin kehitys, joka ilmeni 1940-luvulla Yhdysvaltojen sotateollisuuden tuottavuuden ja volyymin mittavina kehitysloikkina. Parhaimmillaan USA rakensi 300 laivaa kuukaudessa. Lopputuloksena oli Yhdysvaltojen hegemonian lujittuminen ja vähitellen koko läntiseen maailmaan iskostuva fordismiin perustuva tuotantojärjestelmä. Myöhemmin depolitisoitunut uusliberalismi pyrki tuottamaan fordismin jatkeeksi vielä tehokkaampia menetelmiä kuten elementeillä, jotka osin yhdistäisivät pääoman ja tekijöiden etua, kunnes ympäristöekologian rajat alkoivat hidastaa ja jopa tyrehdyttää tätä ns. edistystä. Uhkapilvistä huolimatta Yhdysvallat jatkaa jälkifordismiinsa perustuvalla suunnalla.
    
Finanssi kriisi oli avannut 2008 Kiinalle aluksi hyvin hennon reitin globaaliin hegemoniaan tähtäävään toimintamalliin, jossa lopulta 2010-luvulla yhdistyvät ekologisuusimago, uusiintuvan energian hyväksikäyttöintressi ja pienten valtioiden ja universaalien etujen hyväntekijärooli. Niinpä Kiina nyt esiintyy ja pyrkii näyttäytymään kehitys- ja myös vähä resurssille maille globaalina ja rauhanomaisena isähahmona, joka hellittää rahakukkaroaan näiden maiden hankkeille. Tässä globaaliin  ympäristöönsä hyvin resonoivassa roolissa Kiina investoi ympäri maailmaa ja ottaa haltuunsa tärkeitä infrakohteita antaen ymmärtää, että kyse on universaaleista intresseistä ja hyveistä. Kiinan uudelle roolille Green New Dealin globaalina esitaistelijana antaa katetta maan valtavan yliopistoverkoston ja satojen tuhansien diplomi-insinöörien tietotaito jälkifossiilisen energian kehittämisessä. Yhdysvallat takertuu pelottavan lujasti fossiiliseen tuotantoon samalla, kun Kiina turvautuu universaalisti hyväksyttyihin postfossiilisiin energiaratkaisuihin.
     Yhdysvaltain tilanne maailman hegemonina näyttää sivuuttaneen lakipisteensä Kiinan tähden loistaessa yhä kirkkaampana maailman taivalla oltakoon ideologoiasta mitä mieltä tahansa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *