Siirry pääsisältöön


3216. Max Lampisen moukarikaari Jerusalemin MM-kisoissa oli fantastinen

Jerusalemin nuorten yleisurheilun MM-kisoissa Suomen Max Lampisen moukarinheiton tulos 79,98 metriä oli hämmästyttävä ja maailman kärkitulos. Tulos oli muutenkin fantastinen, sillä se oli teknisenä suorituksena käsittämättömän upea.

Moukarinheitto on teknisesti hyvin haastava laji jo sen takia, että se aiheuttaa käsivarsille heiton ollessa noin 70 metriä noin 200 kilogramman rasitusvoiman sormiin ja käsiin ja lekan lähtönopeus on vähän alle 30 metriä sekunnissa.

Yksinkertainen tapa arvioida heiton teknistä onnistumista on tarkkailla, mihin asentoon heittäjä jää suorituksen lopuksi. Jos hän jää vakaaseen seisonta-asentoon kehän etuosaan, se kertoon osaltaan heiton onnistumisesta. Useat Jerusalemin heittäjistä jäivät kehään epävakaassa tilassa joko ottaen heiton lopussa taka- tai sivuaskeleita pysyen kuitenkin kehässä tai joutuivat epämääräisiin pakonomaisiin askelkuvioihin yrittäessään pysyä pysytyssä.

Horjuminen ja epävakaa jälkitila kertovat armotta, että heiton kaikki energia ei silloin ole mennyt pituuden kasvattamiseen vaan näihin ylimääräisiin askelkuvioihin. Useimmat Jerusalemin heittäjät olivat tällaisessa epävakassa lopputilassa tai astuvat yli heittonsa taika joutuvat kampailemaan epämääräisillä askelilla kehässä välttääkseen kaatumisen. Tämä kaikki vie energiaa ja on poissa lopputuloksesta.

Kilpailija heittävät yleensä kolmella tai neljällä pyörähdyksellä, ja mitä enemmän pyörähdyksiä, sitä suuremmaksi moukarin lähtönopeus voidaan saada, mutta sitä vaativampaa on saada heitosta teknisesti onnistunut.

Lampisen heitoissa kehon pysyi kokonaisuudessaan sen "pystysuuntaisella" pyörimisakselilla. Pystysuuntaisuus on käsitettävä niin, että onnistuneessa heitossa se on moukarin keskipakoisvetovoiman vastapainona ja sen siis täytyy olla kallellaan moukarista pois poispäin. Tämä takaa sen, että mahdollisemman suuri käisissä tuntuvasta moukarin vetovoimasta muuttuu moukarin kehänopeuden kasvattamiseksi eli heiton pituuden lisäämiseksi.

Kolmas tärkeää tekijä on, missä tasossa moukari pyöri ennen sen irtoamista heittäjän käsistä.  Ensimmäisellä ja toisella pyörähdyksellä taso muodostaa maan kanssa alle 40 asteen kulman, mutta viimeisellä kierroksella kulman pitäisi olla 45 asetta, koska se tehokkain kulma pitkän heiton saamiseksi. Kaiken vaikeuden huipuksi moukarin lähtötason pitäisi olla kotisurassa kulmassa sen tason kanssa, jolla moukari lentää eteenpäin. Täytyy myöntää ,että tämä sotkuinen selostus, mutta Lampisen tempaisi  heittoja, jotka täyttivät kaikki nämä vaatimukset. Siksi se oli huippuheitto, ja lisää varmaankin tulee. Onneksi olkoo Maxille ja lisää pitkiä kaaria. 

PS. En tiedä moukarinheiton valmennuksesta mitään, vaikka ole nuoruudessani heitellyt lekaa Sen sijaan olen aikoinani opiskellut fysiikan mekaniikka, ja päähäni pälkähti Lampisen heiton innoittamana panna asioita vähän paperille.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *