1. Älä tee itse, jos et varmasti osaa - harva osaa.
2. Varaa suunnittelluun ja urakoitsijan valintaan aikaa 6 kk - 1,5 vuotta.
3. Ota asiantuntija alusta alkaen mukaan: sukulainen, ystävä, tuttu, tutun tuttu, ulkopuolinen ystäväasiantuntija. Alussa tietenkin voit peheen kesken ja ystäväporukassa ideoida tulevaa työtä.
4. Ota valokuvat ennen työn alkamista, seinistä, lattiasta, WC-pöntöstä, oven- ja ja ikkunapielistä, katosta, ilmanvaihtoventtiileistä, vesiputkien ulostuloista, yleensä kaikesta mahdollisesta, jolla voit todistaa, miten tilanne oli ennen remonttia.
5. Tee sopimus ja työohjelma niin yksityiskohtiaseksi, ettei synny väärää tulkintaa. Älä hyväksy sanamuotoja kuten ”kaatojen järjestely”, vaan ”tehdään uudet kaadot valamalla lattia uudestaan”. Jos urakoitsija lupaa toimittaa kaiken tavaran, hinnan pitää olla oikea, ei mitään lisäprosentteja. Älä hyväksy sanontaa: ”tämä on alan yleinen tapa.”
6. Vaadi työlle ja materiaaleille vähitäänkin 10 vuoden kirjallinen takuu.
7. Jos pystyt itse rahoittamaan työtä, älä ota urakoitsijan tyrkyttämää rahoitusyhtiön lainaa. Jos et ole tarkka, laina tulee otetuksi huomaamattasi. Jos otat urakoitsijan lainan, urakoitsija voi nostaa sen seuraavan päivänä, ellet vaadi sopimukseen ”maksetaan työn edistymisen mukaan”.
Jos et pysty itse rahoittamaan, ota mieluimmin pankkilaina, ja maksa lainalla remonttia sitä mukaan, kun työ etenee.
8. Pyri saamaan urakkaan LVI-ja sähkötyöt, koska niiden saanti vastuullasi oikeaan aikaan on vaikeaa ja voi viivästyttää työtä.
9. Huolehdi, että taloyhtiö hyväksyy työn ja isännöitsijä tietää remontista ja yhtiön edustaja käy tarvittaessa tarkastamassa taloyhtiön vastuullee jäävän työn mm. vesieristyksen.
10. Sovi, että asiantuntijasi käy säänöllisesti - joka päivä tarkistamssa työn etenemisen.
11. Pidä itse tai asiantuntijasi pitää työmaapäiväkirjaa ja ottaa valokuvia työn etenemisestä.
12. Käänny kauppakamarin tarkastajan tai kuluttaviranomaisten puoleen, jos tulee ylipääsemättämiä erimiellisyyksiä.
1.9.2013
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti