Siirry pääsisältöön


3160. Pimpula pampula Orpopoika aja sinä karjasi kotiin, loiki itse....

Pimpula pampula Orpopoika aja sinä karjasi kotiin. Loiki itse kiviä pitkin, ettet putoa jokeen. Niinpä. Kun ollaan vielä aivan alussa, eikä ole edes tultu kehittämishorisontin ensirajoille, jotka kuitenkin tulevat räikeästi pintaan luonnontieteellisellä varmuudella muistuttamaan luottamuksen kuolevaisuudesta. Samaan aikaan Twitter pauhaa vahvistin päällä kaikenlaista roskaa esmerkkinä Tynkkysen twiitti Ylestä. Siinä ei ollut mitään sisältöä. 

Mutta vanhan lasten Aakkoskirjan leikkiralli paimenpojasta voi olla hyväkin väline parempaan hallitusohjelmaan Orpon puikkelehtiessa ongelmapöydästä toiseen. Ulkopäin ja kymmenen metrin päästä tarkasteltuna Orpon nykyisistä kivikasvoista näkee, että mies on pumpannut itsensä hallitusohjelman laatimiskiihkoon niin, että kaulassa rutisee. Kun Orpo on räsäyttänyt pelin alkamaan aluksi ylhäältä alas, hetken suojasään jälkeen piru astuu esiin yksityiskohdissa. Niinhän se aina tekee ja tekee nytkin. Se että Orpon porukka aloittaa niin painavasti ja vastaansanomattomasti ylhäältä alas, eikä ota huomioon sitä, että kullakin ministerillä on suuri toimivalta hallinnonalallaan panna toimeen hankkeita omin päin, vaikka hallitusohjelmassa olisi muuta todettu. Hyvä veikkaus on, että PS käyttää tämän hyväkseen opittuaan lisää hallitustyöstä muutamassa kuukaudessa.  On kuitenkin selvää, että omin päin kulkemisessa on rajansa, mutta omin päin kulkemisessa ministeriöissä ja virastoissa sekä sotealueilla voi yllättäen avautua eri asteista mahdollisuuksia ministeriöstä toiseen ja keskusvirastosta toiseen, jne. toimia omin päin.

Toisen kiven selkeys ja siloisuus selviää tai on selvinnyt niille, jotka kiertelevät runsaasti eri puolilla maatamme. Ihmiset on erilaisia, puhutaan eri murretta, ei olla pk-kiireisiä, elämän tyylit poikkeavat seutukunnasta toiseen, samoin arvot ja arvostukset. Suomi on paljon epäyhtenäisempi kuin kuvitellaan eri seutujen ihmisten arvoissa, avoimuudessa, elintasoissa, naapurisuhteissa, Epäyhtenäisyys  on jo alkanut heijastella siinä, miten neuvotteluista tiedotetaan. Monet vierastavat Orpon ulos päin suuntautuvaa kovan linjan johtamismallia. Kansa ei tykkää, kun sen elinoloja leikkaavassa miehessä ulospäin näkyviä gan,, rin piirteitä.

Toisen kohdan kivet saavat ansaittua lekalla hakkaamista irti ansioturvan leikkaamisesta. Tässä on julkisuudessa esitetty hyviä arvioita puoleen ja toiseen. Sen kehittämisellä voidaan lisätä jonkin verran työssä käyvien määrää, mutta työsuhteen laatu saattaa laskea. Eikö Tanskasta löydy tähän hyvää käytäntöä? Samaan kivikoriin kuluu pakolaiset. Yksi piru PS:lle tässä voivat olla terveyskeskuksissa liikkuvat pakolaiset viemällä kantasuomalisilta pois hoitopaikkoja. Ilmeisesti PS yrittää saada nopeasti pois maasta lopullisen kielteisen päätöksen saaneet.

Kaikkein liukkaimman kiven siirtämin on  vaikein. Kuuden + kolmen miljardin miljardin leikkaukset ovat utopiaa. Tämä konkretisoituu  pieniin piruihin ja soten massiivisuuteen ja sen keskenerätäisyyteen. Tuottavuustuloja ei tule. Niin sanotut yövartijatehtävistä ei voi leikata, koska tuomioistuilaitos, poliisilaitokset, tullilaitokset, jne ovat oikeusvarmuus- ja turvallisuusvaltion kannalta välttämättömiä. On hämmästyttävää havaita, kuinka parasta aikaa erääseen oikeusministeriön alaiseen keskusyksikköön ollaan juuri perustamassa matriisiorganisaatiota, jolloin tulee kymmeniä uusia päällikkö virkoja ja  muutoinkin näyttää, että kyseinen uudistus on tortta på torttan Jos eläkkeisiin puututaan, sillä on arvaamattomat seuraukset, koska samanaikaisesti ollaan nostamassa arvonlisäveroa, joka rankaisee eniten pienituloisia. 

Viimeisen kivenä voisi olla hallinnon tuottavuuden kehittäminen. Jos Suomessa olisi enemmän alan kokemuksia omaavia asiantuntijoita hoitaa tämä kohde, säästöt olisivat muutama sata miljoonaa euroa.  Olin vuosituhannen vaiheessa konsultoimassa Viron valtiovarinministeriötä. He käynnistyvät silloin maassa suuren koko hallintoa koskevan kehittämishankkeen. Monilta osin siinä on saatu hyviä tuloksia aikaan itsestäni riippumatta. Julkisella sektorilla johtamisen eräät fundamentit poikkeavat niin paljon yksityisestä, että täytyy suhtautua osin varauksin yritysten tarjoamiin malleihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *