Siirry pääsisältöön


2206.Asenteen kehittäminen positiiviseksi

     Tunnettu tosiasia on, että mitä positiivisempi työyhteisön ilmapiiri on, sitä paremmin viihdytään ja tulokset paranevat. Tähän pääsemiseksi ei ole löytynyt viisasten kiveä, vaikka monesta näkökulmasta asiaan on tartuttu kiinni. Ainakin 1960-luvulta lähtien aihe on tavalla tai toisella kuulunut konsulttiyhtiöiden työkalupakkiin.
     McRastor järjesti 1960-luvun lopulla seminaareja aiheesta nimellä Realionships between people in organzations, jos oikein muistan. Tasaseen tahtiin positiivisuuden kehittämien on ollut organisaatioiden kehityslistoilla joko itsenäisenä aiheena tai muuhun kehittämiseen ja valmentamiseen sisältyvänä. Tulokset eivät ole mairittelevia silloin, kun se on ollut erillisenä kehittämiskohteena.
     Joudun yllättäen tuuramaan positiivisuutta pohtivassa seminaarissa kollegaani hänen sairastuttua. Kurssisihteeri kierreltyään käytävillä löysi minut istumassa joutilaan näköisenä huoneessani. Kieltäydyn jyrkästi. Lopulta kaikkien mahdollisen uhkailujen jälkeen ei auttanut muu kuin mennä siltä istumalta pitämään esitelmää positiivisuuden kehittämisestä TVH:n työyhteisössä.
     Monet olivat ahavoituneita rakennusmestareita ja loput toimistohenkilökuntaa. Olin raapinut kasaan kaikki löydettävissä olevat esityskalvot kansioon. Se kainalossa marssin pöydän taakse mikrofoni kaulassa. Olin jo sen verran saanut kokemusta, etten aliarvioinut itseäni julkisesti.
     Ehtimättä sanoa lausettakaan mustatukkainen mies takapenkiltä kysyi, uskotko itse, että jostakin murjottajasta saadaan positiivisesti asioihin suhtautuva ihminen. Olin ällikällä päähän lyöty, koska nyt juuri tajusin kurssin kestäneen jo neljä ja puolipäivää ja esitykseni oli tarkoitettu vetämään yhteen kurssin anti. Kirosin sisimmässäni kurssisihteeriä, joka todellisuudessa pyöritti ammattitaidolla kaikkia tähän aiheeseen liittyviä kurssiohjelmia.
     Mustatukkaisen kysymys kääntyi minun pelastuksekseni, koska se vapautti minut viemään tämän osuuden läpi keskustelemalla. Olihan heitä jo möyhennetty lähes viikko positiivisuuden kehittämisellä.
     Vain harvan mielestä positiivisuutta voi kehittää itsenäisenä irrallaan työyhteisön johtamisesta, johtamisvälineistä, työtavoista ja rutiineista sekä siellä noudatettavista pelisäännöistä. Vastaväittäjät, etupäässä edessä istuva silmälasipäinen nainen, puolustautuivat ihmisen muuntautumiskyvyllä ja käyttäytymisen sääntelyllä, mikä tietenkin joutuu koetukselle, jos esimiehet tai työtoverit käyttäytyvät asiattomasti.
     Nuori nuoriso-ohjaajalta vaikuttava mies argumentoi järkevän tuntuisesti, että positiivisuus on persoonallisuuden osatekijä eikä persoonallisuutta voi muuttaa. –Et voi heittäytyä ekstrovertistä introvertiksi. Tämä jako pysyy koko ihmisiän, lopetti nuoriso-ohjaaja.
     Nainen oikealta melkein suutahti, kun sanoi. –Ei tuo jako ole niin pyhä ja  jyrkkä. Joku voi olla ääripäiden välissä keskellä janaa. Ja kaiken lisäksi joku murjottaja tyyppi saattaa olla hyvin positiivinen häntä kiinnostavassa asiassa. Onhan nytkin todistettu olevaan monta sukupuolta. Ho hoijaa, kuulu takaa. Nainen keskeltä. –Mehän keskustelemme lähinnä työelämän positiivisuudesta. Olis se kyllä hyvä, jos aina jaksais olla positiivinen, vaikka vauvan kakka haisee.
     Tämän typpistä keskustelua jatkoimme koko loppuajan.
    Kellon lähestyessä session päättymistä saimme väsättyä fläppitaululle seuraavat positiivisuusaksioomat:
*positiivisuus on osa persoonallisuutta eikä sitä voi juuri muuttaa. Kehittää jossain määrin voi.
*positiivista asennetta voidaan lisätä työelämässä ja sitä kautta myös arkielämässä
 **hyvillä käytös- ja käyttäytymistavoilla
 **tekemällä organisaatio kaikkiaan mahdollisimman selkeäksi, myös toimivalta -ja vastuusuhteiltaan
 **vuorovaikutteisella ja palautetta antavalla johtamisella, joka tähtää yksikön tavoitteiden saavuttamiseen mutta, jossa johtaja ymmärtää, että ne saavutetaan joukkueena
**johtaja ei saa olla narsisti eikä kaikkitietävä. vaan apua antava valmentajatyyppi
*johtaja on keskeisessä asemassa ristiriitojen ratkaisemisessa, missä hänen täytyy olla tasapuolinen ja kaikkia osapuolia kuunteleva
*jos henkilö yleisesti suhtautuu asioihin negatiivisesti, suhtautumista voi muuttaa jossain määrin positiiviseen suuntaan irrallisilla mielentila harjoituksilla
.
     Päästyäni työhuoneeseeni huokaisin syvään ja kiitin mielessäni musta partaista miestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *