Siirry pääsisältöön


2004. Pakolaisille oma maa

     Valtioita ei yleensä perusteta, vaan ne muodostuvat erilaisten väkivaltiasten kamppailujen ja poliittisten sopimusten kautta. Nyt kun EU-johto sormi suussa seuraa kymmenien tuhansien hukkumista Välimereen, pakolaiskysymyksen ratkaiseminen on mitä ajankohtaisinta.
     Valta osa Eurooppaan pyrkijöistä ollessa pohjoisafrikkalaisia EU-johto suunnittelee pakolaisten kokoamispaikoiksi Pohjois-Afrikan kohteita rannikolta tai sen lähialueita. EU-johtajat kyllä tajuavat, etteivät ne voi olla lopullinen ratkaisu, koska tavalla tai toisella ihmiset on niistä siirrettävä Eurooppaan. Toinen jatkuvasti esille noussut esitys on, että EU-maiden pitää auttaa lähtömaita pakolaisvirtojen pienentämiseksi. Tässä ei ole vuosien mittaan päästy puusta pidemmälle. Päivän HS:ssä Euroopan parlamentin puheenjohtaja Antonio Tajani kirjoittaa, että muuttoliikekriisi uhka eurooppalaista unelmaa (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005733862.html).
     Afrikan pohjoisrannikolta ja sen lähialueilta löytyy kyllä maa-alueita oman valtion perustamiseksi pakolaisille, kuhan jokainen osallinen kantaa kortensa kekoon se näkökulma mielessä, että tällä tavoin ratkaistaisiin valtava ongelma pakolaisten elinolojen parantamiseksi. Vaikein kysymys on, miten perustettu valtio hallinnollisesti ja logistisesti toimisi, jotta se voisi elättää asukkaansa. Jälkimmäinen muodostuu vaikeasti ratkaistavaksi.
     Työvoimaa ollessa runsaasti ja jos alue soveltuu viljelyyn, nämä luovat ratkaisua elintarviketuotannolle, mikä ei tietenkään kokonaan korva elintarvike tuontia. Tehdasteollisuuden saaminen on haasteellista. Ensiksi tämä voi osittain onnistua uusinvestoinneilla kulutustavaratuotantoon lähinnä omaan käyttöön.  Toiseksi siirtämällä Euroopasta vanhaa, mutta hyvin toimivia tehtaita tuottamaan maahan ja  lähimarkkinoille perustuotteita, luodaan tehdastyöpaikkoja. Kolmanneksi EU-maat voisivat myös sitoutua ostamaan maan tuotteita.
     Vääjäämättä syntyvät markkinahäiriöt voidaan ratkaista sopimuksilla ja sillä valtavalla edulla, että maan on erittäin tärkeä tekijä pakolaiskysymyksen ratkaisemisessa.
     On päivän selvää, että maa tarvitsee EU:n apua koko toimivan yhteiskunnan infrastruktuurin ja hallintojärjestelmän rakentamisessa. Maasta ei saa tulla minkään valtion siirtomaa eikä toisen luokan maa.
     Yhtä selvää on myös, että hanketta vastustetaan laidasta laitaan ja nurkasta nurkkaaa, mutta kaikkien selvintä on, että jos maahanmuuttokysymyksessä ei tapahdu jotain suurta, olemme ennen pitkään hyvin suurissa vaikeuksissa.
     Oman valtion perustamisen voidaan katsoa eräin osin olevan vaihtoehto avustaa pakolaisia omassa maassaan. Suuri ero kuitenkin on, kuten on niin usein huomattu, että voimakas korruptio estää uudistukset lähtömaassa. Se lokeroineen kehitystä estävänä voimana on niin iso, että parempi vaihtoehto on aloittaa kaikki alusta eikä rakentaa uutta korruptiohiekan päälle.
     Kun pakolaisvaltio onnistuu toiminnassaan, on odotettavissa pakolaisvirta sinne. Tämä näkymä on kuitenkin niin monen kehityksen polun päässä, että sitä on tässä vaiheessa turha murehtia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *