Siirry pääsisältöön


1709. Sipilän johtamistaso on romahtanut pääministerityössä

     Aluksi pitää korostaa, että Sipilän ”tehollinen” työaika pääministerinä lienee kulnut tähän saakka pääasiassa budjettivajeeseen ja sen supistamisen kannalta kohtalonomaisen tärkeisiin tuottavuusloikka- ja sote-reformeihin ”hankepäällikkönä” ja ”reformaattorina”.

    Huippujohtajan ”Sipilän” aktiivinen ja konkreettinen osallistuminen tällaisiin hankkeisiin onkin uusimpien yritysoppien mukaisest ehdottaman tärkeää (Johtajuus, Matti Alahuhta, 2015 s.18).

     Pääministerin henkilökohtaista häärimistä tällä tavalla on silti pidettävä poikkeuksellisen hämmentävänä, jopa suuren luokan virheenä. Pääministerin nopeiden tulkintojen ja päätösten takia voi paljastua, että extempore joudutaan mätkimään uusia takarajoja, niistä joudutaan peräytyään, jne. Silloin uskottavuuden muurista ensimmäiset kivet alkavat tössähdellä nurmikolle.    

     Muurin rapistuminen alkoi jo tätä ennen Sipilän soveltaessa jo hallitusohjelman laadinnassa fläppitauluilla shokeeraavia yritysoppejaan.

     Alahuhta varoittaa menemästä tutulta näyttävälle ja ensinäkemältä hallittavissa oleville ulkopuolisille toimialalle. Alahuhtaa mukaillen kannattaa yleensä suhtautua äärettömän epäluuloisesti tällaisiin valtauksiin, sillä lähempi tarkastelu voi osoittaa, että tutulta tuntuva toimialla voi paljastua kuolettavan erilaiseksi, kuin aluksi kuviteltiin. Eli jo nyt keväällä oli oireita, etteivät julkisen sektorin johtamistapoja muistuttavat   yritysopit välttämättä sovi hallitustyöhön.

     Hallitusohjelma sai kyllä kiitosta sen modernin strategisuutensa takia. Se näyttikin keskittyneeltä ja täsmälliseltä. Mutta toisaalta se jo keväällä vaikutti kumman kuohkealta ja ilmavalta. Moni kuitenkin ajatteli silloin, että niin strategisen suunnitelman pitää näyttääkin.

    Tässä onkin suuri ero strategisen yritysjjohtamisen ja strategisen julkihallinnon johtamisen välillä. Jälkimmäisen pohjalla täytyy olla yrityssuunnittelua huomattavasti enemmän laskelmia ja kypsiä vaihtoehtoja. Tämä puute näkyi nyt selvästi viimeyönä sote- haparoinnissa, ehkä muulloinkin.

     Pitkään jukishallinnossa toimineet tietävät, että asioiden valmistelussa työskentelevät hyvin organisoidusti omat asiantuntijayksikkönsä. Ei ole harvinaista, että asian voi valmistella yksi asiatuntija, laajuus ratkaisee. Valmistelun taso voi tietenkin vaihdella siinä kuin, missä tahansa asiantuntijatyössä. Mutta valmistelun yleinen taso ministeriöissä ja virastoissa on varsin hyvä. Muiden muassa valtiovarainministeriössä se on eriomainen.

     Voitaneen panna Sipilän kokemattomuuden tiliin hänen jollakin omituisella tavalla nuivahko suhtautuminen valmistelijoiden työhön. Tämä voi koskea kyllä myös koko hallitusta.  Ehkä Sipilän nuivuus on samaa perua, kun hänen halunsa olla usein tilanteessa kuin tilanteessa hyökkäilemässä eturintamassa. Eihän tällainen sovi pääministerille, ei ainakaan pidemmän päälle.

     Kaiken kaikkeaan poliittisen johtamisen ytimessä vallitsevat osin toisenlaiset lait kuin yritysjohtamisessa. Yhteistä on, mutta raskaan tason päätöksien valmistelussa, suunnittelussa ja itse päätöksenteossa sekä toimenpanossa on paljon ja tärkeitä vain julkishallinnolle ominaisia piirteitä, kuten tavoitteiden ristiritaisuus, ja mitattavuus, suuri kompromissihakisuuden tarve ja kyky päästä kompremisseihin, vaikutuksien epämääräisyys, jne.  Jos nämä unohdetaan, saatetaan joutua ikäviin selkkauksiin.

     Täytyy valitettavasti todeta, että se yritysjohtamistaso, jolla Sipilä johtaa hallitusta ei sovi eikä riitä juuri mihinkään poliittisen johdon huipulla. Aika on kuitenkin Sipilä puolella kokemuksen karttuessa koko ajan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3856. Ylen Jälkiviisaat ei meuhkannut, vaan oli Karvalan kynsien alla

Jälkiviisaat yritti olla reteellä ja laaja-alaisella päällä päättäen käsitellä koko Homo Companyin. Nato teemasta keskustellessa Janne Saarikivi nypi harvennutta kaljun alkuaan ja partaansa aivan kuin vertaillen, ovatko karvat kummassakin vielä saman harmaan sävyisä. Olihan ne, minkä teet. Jos Reetta Karvala ei olisi ollut tomera, Saarikivi olisi pitänyt meneillä olevaa aikaa outona monella tapaa. -Vasemmisto hallitus vie maamme Natoon ja joutuu tavalla tai toisella hoitamaan sairaanhoitajien lakon, totesi Saarikivi. Tämä jälkeen aina, kun Saarikivi yritti avata uuden keskustelun aiheen, Karvala torppasi se suoraryhtisenä. -Naton mennään, se on selvä, sanoi Karvala. Saarikivi venytteli pitkiä käsivarsiaan eteen ja taakse osoittaen näin, missä päin ovat imperfekti, preesens ja futuuri. Hän aloitti kuitenkin futuurista. Hän ajatteli näin. -Emme tiedä millaisia riskejä otamme mennessämme sotilasliittoon. -Yhtenä kauniina päivänä pataljoonan verran poikiamme komennetaan Kongoon, töräytti S...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *