Siirry pääsisältöön


2852. Euroopan diktaattorit rautahäkeissään

Aloitetaan kaikkein onnekkaimmalta Espanja Francosta. Hän toimi 1930-luvulla Marokon heimotaistelujen sankarina vaihtaen puolta sen mukaan, mistä hän kulloinkin hyötyi eniten. Joskus hyödyn tavoittelussa oli tyydyttävä vain oman henkikullan säästämiseen. Espanjan sisällissodassa hän oli kohonnut melko korkeaan asemaan maan ylimystöä mairitellen ja sen määräämien henkilöiden likvidointien ansiosata. Näin hänestä tuli ylimystön käsikassara elintilan raivaamiseksi yhä harventumalle yläluokan vallan käyttäjille. Lopulta hän oli se, joka säästyi surmaamiselta.

Hän osui kultasuoneen Yhdysvaltojen halutessa lentotukikohdan maasta. Tähän Franco tieteinkin suostui saaden vastalahjaksii ruoka apua nälänhädässä olevalle kansalle. Tosiasiassa ruoka meni suoraan mustaan pörssiin, jonka suurin hyödyn saaja oli itse Franco. Hän hallitsi jo vähän rauhoittuneena surmauttaen kuitenkin noin puolimiljoonaa kansalaista kuolinvuoteensa 1975 saakka. Tänä päivänäkin kansalaisten etsivät läheistensä ruumiita pitkin Espanjan tasankoja.

Ei des Don Mussolini uskaltanut hyökätä Espanjaan, vaikka mies muutoin möyrysi lentokoneilla tuotujen joukkojen avulla Etiopiassa ja Sudanissa. Näin hän kuvitteli muodostavansa SuurItalian. Tämän suurmaan aikaan saamiseksi hän jakoi hyökkäilyä Kreikan kimppuun, mistä A. Hitler tuli hänet pelastamaan raskailta tappiolta. Don Mussolini oli niin fasistimielinen, että hänet piti hirttää kaksi kertaa. Ensimmäiseltä hirttämiseltä hänet tuli pelastamaan vuoren huipun linnakkeesta Hitlerin liitokoneet. Toinen kerta oli jo liikaa miehen hengelle. Mies roikkui torilla alaspäin hirttosilmukka kaulassa kansan sylkemänä.

Josip Tito oli Jugoslavian pystyssä pitävä voima eri kansallisuuksien repiessä maata eri suuntiini. Tito oli niin itsevaltias, ettei hän välittänyt Neuvostoliiton ukaaseista, vaan hallitsi maata rautaisella kurilla. Kun hän kuoli, maassa alkoi raaka sisällisota, minkä seurauksena maa jakautui lähes kymmeneksi eri valtioksi. Kosovo serbimaan sisällä kahakoi vieläkin. Hän koki luonnollisen kuoleman kauniin vaimonsa rinnalla.

Romania ei ollut hauskaa maa, kun sitä hallitsi Nicolae Ceausescu. Hänen kaupunki asunnossaan oli tuhat huonetta. Hänen aikanaan maa onnisti näyttelemään menestyvää valtiota, jossa vieraat ampuivat nojatuoleissa kesytettyjä fasaaneja. Taisi yksi ampuja olla itse Kekkonen. Hänen vallasta lähdössään oli sekä komiikka että draamaa. Kerrotaan vain koominen osio. Loppu aikoinaan hänellä oli tapana tulla parvekkeelle vilkuttamaan hurraavalla kansalle. Erään päivä hänen tulleessa vilkuttamaan, hän ei hetkeen tajunnut, ettei kansa vilkuttanutkaan takaisin. Hän kuitenkin urhoollisesi jatkoi luullen, ettei kansa ollut huomannut häntä. Hetken päästä kansa tule lähemmäksi raivoamaan parvekkeen ala puolelle. On historiallinen kuva siitä, kun hänen tekohymyilevät kasvoansa vähitellen vääntyvät irvitykseen raivoisan kansan edessä. Hetken päästä hän nousee helikopteriin ja sen laskeuduttua miehet ampuvat hänet ja hänen vaimonsa ladon seinää vasten.

Jätän muden diktaattorien käsittelyn myöhempään. Muutoin kirjoituksesta tulee lukijalle epämiellyttävän pitkä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä...

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkej...

3311. Ylen A-studiossa Ville Rydman "poltti" Suomen palkkamallin tuhkaksi

Viimein tulee hännän huippu pikku Ville liukas liukku Smolnan tuiskea rakki. Tämä Juhani Ahon hahmo jakoi alatyylisiä kommentteja viime perjantain A-studion istunnossa soimalla ay-liikettä lakkoherkiksi palatsiherroiksi Hakaniementorin laidalla, jotka ajavat vain omia etujaan komeissa huoneissaan. Teollisuuden Aalto yrittäessä selittää, kuinka ennenkuulumatonta hallitukselta oli kirjata lakiin mojova määrä työehtojen heikennyksiä ilman että, niistä edes neuvoteltaisiin ay-liikkeen kanssa. M. Pentikäinen vänkäsi vastaan hyrisemällä vieressä, kuinka ay-väki oli marssinut ulos neuvotetuista ovat paukkuen. ”Ei halua edes neuvotella”, pauhasi Pentikäinen. Ulkopuolisen realistinen kuva tilanteesta on, että hallitus on ensin naulinnut hallitusohjelmaansa tämän keväisen palkkamallinsa ja jos neuvottelut pidetään, ne ovat lähinnä kosmeettisia, koska hallitus jatkuvasti korostaa, ettei mallista luovuta. Mistä siis neuvoteltaisiin. Ei siis mistään. Tässä välissä on syytä hyräillä vielä kerran O...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *