Siirry pääsisältöön


2852. Euroopan diktaattorit rautahäkeissään

Aloitetaan kaikkein onnekkaimmalta Espanja Francosta. Hän toimi 1930-luvulla Marokon heimotaistelujen sankarina vaihtaen puolta sen mukaan, mistä hän kulloinkin hyötyi eniten. Joskus hyödyn tavoittelussa oli tyydyttävä vain oman henkikullan säästämiseen. Espanjan sisällissodassa hän oli kohonnut melko korkeaan asemaan maan ylimystöä mairitellen ja sen määräämien henkilöiden likvidointien ansiosata. Näin hänestä tuli ylimystön käsikassara elintilan raivaamiseksi yhä harventumalle yläluokan vallan käyttäjille. Lopulta hän oli se, joka säästyi surmaamiselta.

Hän osui kultasuoneen Yhdysvaltojen halutessa lentotukikohdan maasta. Tähän Franco tieteinkin suostui saaden vastalahjaksii ruoka apua nälänhädässä olevalle kansalle. Tosiasiassa ruoka meni suoraan mustaan pörssiin, jonka suurin hyödyn saaja oli itse Franco. Hän hallitsi jo vähän rauhoittuneena surmauttaen kuitenkin noin puolimiljoonaa kansalaista kuolinvuoteensa 1975 saakka. Tänä päivänäkin kansalaisten etsivät läheistensä ruumiita pitkin Espanjan tasankoja.

Ei des Don Mussolini uskaltanut hyökätä Espanjaan, vaikka mies muutoin möyrysi lentokoneilla tuotujen joukkojen avulla Etiopiassa ja Sudanissa. Näin hän kuvitteli muodostavansa SuurItalian. Tämän suurmaan aikaan saamiseksi hän jakoi hyökkäilyä Kreikan kimppuun, mistä A. Hitler tuli hänet pelastamaan raskailta tappiolta. Don Mussolini oli niin fasistimielinen, että hänet piti hirttää kaksi kertaa. Ensimmäiseltä hirttämiseltä hänet tuli pelastamaan vuoren huipun linnakkeesta Hitlerin liitokoneet. Toinen kerta oli jo liikaa miehen hengelle. Mies roikkui torilla alaspäin hirttosilmukka kaulassa kansan sylkemänä.

Josip Tito oli Jugoslavian pystyssä pitävä voima eri kansallisuuksien repiessä maata eri suuntiini. Tito oli niin itsevaltias, ettei hän välittänyt Neuvostoliiton ukaaseista, vaan hallitsi maata rautaisella kurilla. Kun hän kuoli, maassa alkoi raaka sisällisota, minkä seurauksena maa jakautui lähes kymmeneksi eri valtioksi. Kosovo serbimaan sisällä kahakoi vieläkin. Hän koki luonnollisen kuoleman kauniin vaimonsa rinnalla.

Romania ei ollut hauskaa maa, kun sitä hallitsi Nicolae Ceausescu. Hänen kaupunki asunnossaan oli tuhat huonetta. Hänen aikanaan maa onnisti näyttelemään menestyvää valtiota, jossa vieraat ampuivat nojatuoleissa kesytettyjä fasaaneja. Taisi yksi ampuja olla itse Kekkonen. Hänen vallasta lähdössään oli sekä komiikka että draamaa. Kerrotaan vain koominen osio. Loppu aikoinaan hänellä oli tapana tulla parvekkeelle vilkuttamaan hurraavalla kansalle. Erään päivä hänen tulleessa vilkuttamaan, hän ei hetkeen tajunnut, ettei kansa vilkuttanutkaan takaisin. Hän kuitenkin urhoollisesi jatkoi luullen, ettei kansa ollut huomannut häntä. Hetken päästä kansa tule lähemmäksi raivoamaan parvekkeen ala puolelle. On historiallinen kuva siitä, kun hänen tekohymyilevät kasvoansa vähitellen vääntyvät irvitykseen raivoisan kansan edessä. Hetken päästä hän nousee helikopteriin ja sen laskeuduttua miehet ampuvat hänet ja hänen vaimonsa ladon seinää vasten.

Jätän muden diktaattorien käsittelyn myöhempään. Muutoin kirjoituksesta tulee lukijalle epämiellyttävän pitkä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *