Siirry pääsisältöön


2832. Euroopan suurimman motin purkaminen oli yhden kortin varassa Dunkerquessa 1940

Natsi Saksa oli juuri aloittelemassa sotaretkeään Euroopaan ja samalla arvioi mahdollisuuksiaan Neuvostoliiton valloitukseen Barbarossa suunnitelmalla. Sitkeään Puolaan voi luottaa, vaikka natsit saivat sen kovalla höykytyksellä alentamaan sotaprofiiliaan. Liittoutuneet olivat melko varmoja, että Hitler noudattaa ensimmäisen maailman sodan kaavaa Ranska valloittamisessa Belgian kautta. Natsit pitivät idässä ranskalaisten Manigot linjaa vaikeasti voitettavana, minkä seurauksena oli keksittävä jotain muuta.

Ranskan presidentti ja sotajoukkojen ylipäällikkö Edouard Guillaud varatui taisteluihin Magonot linjan pohjoispäästä Englannin Canaliin. Oli virhe hajauttaa joukkoja näin pitkälle kaistalle. Tämä seurauksena puolustuksesta tuli kohtuullisen pitkä ja osin hatara. Lintuperspektiivistä linja näytti kaulaketjulta, jossa teiden risteyskohdissa oli muita kohteita vankempi puolustus. Canalin Ranskan puoleisella rannalla oli luonnollisesti laivakalustoa ja tykistöä, mutta heikohko panssarivarustus.

Ranskan johto tiesi, että Hitler oli koonnut joukkoja Belgian vastaiselle rajalla ja Hitler tiesi, että Ranska oli rakentanut Saksan rajalle valtavan linnoitusjärjestelmän tukirankana Maginot linnoitusketju. Niinpä Ranskan sotilasjohto oli varma, että ainut mahdollisuus Saksan hyökkäykselle oli Belgian kautta. Kun toisella puolella rajaa tätä Hitlerille ehdotettiin, hän sanoi, että tämähän on sama kuin 1914. Hitler ei noudattanutkaan I maalimansodan suunnitelmaa hyökätä Belgian kautta Ranskan tasangoille, vaan panssarikenraali von Manstein hyökkäisi panssareilla suoraan Ardennien yli Ranskan tasangoille ja myöhemmin Pariisia kohti. Hyökkäyksen kriittinen kohta oli vaunun ajajien pysyminen hereillä monen kymmenen tunnin kestävillä ajomatkoilla.

Kymmeniä kilometriä pitkä kolona panssarivaunuja, ammus- ja huoltorekkoja, kuorma-autoja, pioneerikalustoa ja lääkintäajoneuvoja lähestyi nyt jonossa Ranskaa sankan metsikön läpi. Ranskan johto ei ollut uskonut omia tiedustelijoitaan lähestyvästä kolonasta, vaan jätti Ardennien rajan heikosti puolustettavaksi ja keskitti voimiaan Belgian rajalle.

Mansteinin ja Guderianin pervitin huumeiset panssarimiehet pysyivät ajamaan panssarit syvälle Ranskaan. Tämä seurauksena liittoutuneet joutuivat perääntymään Ranskan rannikkoa pohjoiseen päätyen Dunkerque’in (Dunkirk).  Hitlerin panssarit ja tykistön kantamat uhkasivat saartoa tuholla. Yli 300 000 Iso-Britannian ja liittoutuneiden miestä oli saarroksissa (suomeksi motissa). Hitlerin esikunnan suhtautuminen mottiin ei ilmeisesti ollut yksimielinen. Jotkut tahtoiva hävittää sen maan tasalle, toiset taas olivat sitä mieltä, että sille pitäisi antaa kunniallinen perääntymismahdollisuus. Kun tästä ei päästy yksimielisyyteen, Hermann Göring kerskui hävittävänsä motin lentokoneillaan.

Tällä välin Iso-Britannia oli käynnistänyt operaatio Dynamon evakuoimaan motin Canalin yli Englannin rannikolle. Liikkeelle saatiin noin 800 erilaista alusta, pienetä ja suurta. Oli kerrassan ihme, että suoraan rannikolta pelastettiin noin 100 000 sotilasta ja loput aallonmurtajilta ja pitkiltä laitureilta. Dungerquen ihme pelasti yli 300 000  sotilaan hengen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä...

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkej...

3311. Ylen A-studiossa Ville Rydman "poltti" Suomen palkkamallin tuhkaksi

Viimein tulee hännän huippu pikku Ville liukas liukku Smolnan tuiskea rakki. Tämä Juhani Ahon hahmo jakoi alatyylisiä kommentteja viime perjantain A-studion istunnossa soimalla ay-liikettä lakkoherkiksi palatsiherroiksi Hakaniementorin laidalla, jotka ajavat vain omia etujaan komeissa huoneissaan. Teollisuuden Aalto yrittäessä selittää, kuinka ennenkuulumatonta hallitukselta oli kirjata lakiin mojova määrä työehtojen heikennyksiä ilman että, niistä edes neuvoteltaisiin ay-liikkeen kanssa. M. Pentikäinen vänkäsi vastaan hyrisemällä vieressä, kuinka ay-väki oli marssinut ulos neuvotetuista ovat paukkuen. ”Ei halua edes neuvotella”, pauhasi Pentikäinen. Ulkopuolisen realistinen kuva tilanteesta on, että hallitus on ensin naulinnut hallitusohjelmaansa tämän keväisen palkkamallinsa ja jos neuvottelut pidetään, ne ovat lähinnä kosmeettisia, koska hallitus jatkuvasti korostaa, ettei mallista luovuta. Mistä siis neuvoteltaisiin. Ei siis mistään. Tässä välissä on syytä hyräillä vielä kerran O...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *