Siirry pääsisältöön


2841 Miksi Saksan antautumiseen 1945 meni vuosia

Leningradin piirityksen lauettua tammikuussa 1943 monissa sotilaspiireissä ajateltiin sodan loppuvan vuodessa. Näin ei käynyt, vaan Saksan antautuminen tapahtui 1945 keväällä. Syitä sodan pitkittymiseen on monia.

Yksi niitä on sodan upseeristossa vallitseva natsi fanatismi. Tämä fanaattisuus sinänsä ei aiheuttanut sodan pitkittymistä, vaan fanaattisten upseerien armoton asenne taistella loppuun asti.

Toinen merkittävä tekijä oli Hitlerin määräys teloittaa kaikki sotaa vastustajat ja taitelusta kieltäytyjät.

Kolmanneksi saksalaiset oppivat mestarillisiksi puolustussodan kävijöiksi. Tästä esimerkkinä on luoda hämäykseksi useita peräkkäisiä puolustuslinjoja, joissa vain takimmaisissa oli tarkoitus käydä puolustustaistelua. Heikkoutena oli, että tämä hämäys paljasti melko nopeasti venäläisille.

Neljäntenä ja kaikkein merkittävämpänä olivat Hitlerin määräämät Festungit, linnoitukset. Nämä rakennettiin olemassa olevien vahojen linnojen ja suurten rakennuskompleksien sisään. Sementoidut seinät, katto rakennelmat ja vallit saattoivat olla useiden metrin vahvoja.  Linnoituksen sisällä voi olla kymmeniä tuhansia aseistettuja sotilaita. Amsterdamin koen Amstelin suun saarilla olevat linnakkeet olivat kova pala Brittien Montgomerylle. Tämä linnake oli myös erityisen tärkeä saksalisille ase ja tavara kuljetusten takia sekä aikapommi liittoutuneille linnakkeen jäädessä liittoutuneiden selustaan. Linnoituksen valtauksessa oli mukana Montyn organisoimia laskuvarjojoukkoja joen suu saarien puhdismiseksi saksalaisista. Festung strategia osoitti Hitlerin epätoivon, sillä oli selvää, ettei linnakkeet olivat vain hidasteita Hitlerin häviölle.

Oder joen ylitys liittoutuneille osoittautui hankalaksi. Oder on saksalaisille historiallinen joki. Jo se toi hankaluuksia, että joki piti ylittää monesta kohdasta usean sadan kilometrin matkalla. Kaikkein hankalin paikka oli 300 metrin pituinen Ludendroff silta. Sillan katkaiseminen oli omapäisen kenraali Pattonin tehtävä. Oman sävynsä Oderin ylittämiseen toi Montyn ja Pattonin kilpailu, kumpi ensin ehtii joen toiselle rannalle. Patton ehti ensin, mutta menetti muutaman kymmentä sukeltajaa, kun he jääkylmässä joessa yrittivät asettaa räjähdyspanoksia sillan anturoihin. Sukeltajat epäonnistuivat. Syy oli räjähteessä, joka oli tarkoitettu kaivostyöhön.

Yksi kaikille sotilaille stressiä tuottava tekijä oli pelko kaatua nyt, kun vihollisen häviö oli näkyvissä jo vuosia sitten.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *