Siirry pääsisältöön


2687. Virran viemä viraston digitalisaatio

Aamun Helsingin Sanomien pääkirjoituksena oli juttu Digi- ja väestötietoviraston digiloikasta. Virasto syntyi maistraattien ja väestörekisteriviraston  sekä Itä-Suomen Avin näitä toimintoja ohjaavan ja kehittävän yksikön yhdistämisenä. Uusi viraston toiminut vuoden alusta ja näyttää siltä, että  edunvalvonnassa ja perun kirjoittamisessa tarvittavien tietojen saannissa on on liikaa viiveitä. Helsingin Sanomien kirjoitus oli neutraali mitään tahoa syyllistävä.

Medialta tällainen lähestymistapa on hyvä, sillä näin ei syyllistetä henkilökuntaa turhan takia, ellei ole selvästi läpinäkyviä suuria virhearvioita tehty. Viraston täytyy säilyttää kylmävirisyytensa järjestelmien ostamiseessa toimijalta. On selvää, että hankkessta tehdään kilpailutus.

Kun viraston päätökset eivät synny ilman joskus suurenkin datamäärän selailua, luonnollinen ratkaisi on on siirtää virasto digikantaan, jolloin Digi toimiessaan pienentää suurestikin työmäärää. Vältytään aisakirjojen etsinnältä ja raskaalta  arkistoinnilta sekä ennen kaikkea asiakas voi saada omalta koneeltaan tulostettua tarvittavan asiakirjan.

Viraston tuotantoprosessien vieminen digiprosesseihin on haastavaa. Usein toistettu näkökulma, ettei manuaalista järjestelmää kanatta viedä digiprosessilla hoidettaviksi, pitää edelleen paikkansa. Haasteet alkavatkin tästä.

Ihanne tapauksessa pitää viedä kaksi olematonta linjaa rinnakkain toinen toiselleen kehittämisimpulsseja antaen. Ensimmäinen on se, miten jäljelle jäävä manuaalinen työ upotetaan sujuvasti rakenteilla olevaan digijärjestelmään, joka on vasta hahmottumassa. Tätä vaikeuttaa se, ettei haluttua digijärjestelmää näy eikä kuulu mailla eikä halmeilla. Se esiintyy vain järjestelmiä tarjoavien puheissa.

Käytännössä joudutaan viraston omana työnä karkeasti suunnittelemaan tulevan järjestelmän perusrunko manuaali- ja digiosineen. Hetken päästä ollaan tilanteessa, jossa tiedetään melko tarkkaan, mitä digiosuudelta edellytetään ja mitkä ja millaisia ovat koko prosessin manuaaliprosessien ja digiprosessien osuudet.

Selvänä pidettävää asiaa ei saa unohtaa. Järjestelmän käyttäjien pitää olla koko ajan  sovituilla tavoilla mukaan kehittämisessä kokko kehittämisen keston ajan.

Viimeien vaihe on järjestelmän testaus ensin harjoitteluluoteisesti ja lopulta tosi tilanteessa.

PS Tällainen kehittelytyö ei suju ilman virhearvioita ja harha-askeleita, mutta niiden alut on löydettävä heti ja palattava kantavalle uralle.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *