Fasismi ja sen litratoveri populisti eivät synny tyhjästä eikä termiittien työstä. Kansalainen oli vaikeaa havaita sen esiinmarssin ensiaskeleita kadunkuvassa, koska se syntyi suurten talojen kerroksien historian tuoksuissa, Rooman kortteleissa.
Koska fasisteille ja heidän hännystelijöilleen suuruuden hulluus ja vainoharhaisuus ovat nousseet päähän, heidän ajatuksiaan kannattaa analysoida hieman tarkemmin.
Mussolini oli Euroopan ensimmäinen fasistisankari, jopa niin ainutlaatuinen, että häntä pidetään nykyajan fasismin perustajana. Hänen liikkeensä syntyi 1920-luvun Italian sekavanan poliittisen sekasorron lehtolapsena. Aivotyön fasismin ideologiaksi teki kuitenkin pappi Matteotti. Mussolini tukeutui arvonnousussaan roomalaiseen perinteeseen, jossa kunniaa tehtiin oikean käden etuviistolla tervehdyksellä. Hän nousi valtaan marssittamalla joukkonsa Roomaan. Hetkessä miehestä tuli muodollinen uusi pääministeri. Mies lupasi kansalle töitä ja teitä. Hänen terroristi mustapaitansa mellakoivat, rähisivät ja pelottelivat kadulla ihmisiä liittymään Mussoliniin mystiseen Etiopian sotaretkeen. Tämä operaatio oli aivan käsittämätön silloisen Euroopan sotilaskartalla, mutta ainut mahdollinen, koska muut suunnat oli jo varattu Hitlerille ja Stalinille. Kaikki hänen sotilasoperaationsa päättyvät katastrofeihin, armeija romukasaksi ja elämä hirttäjäisiin.
Japanissa fasismi oli arvokkaan pitkän prosessin tulosta. Maa on merellä eristetty. Keisarin asema ja valta olivat omiaan luomaan kuuliaisen kansakunnan, joka kunnioitti keisaria suunnattomasti kaiken jumalana, mikä loi sukupolvien yli ulottuvan alamaisuusketjun. Tämä ei koskettanut kuitenkaan sotalordeja, jotka tosiasiassa hallitsivat maata ja halveksivat politiikkoja. He tekivät lasten koulutusjärjestelmästä ahjon, jonka kidasta tuli japanilainen, sitkeä, kestävä, antautumaton, kurinalainen, kuuliainen, säälimätön sotilaskone, jonka iskulause oli hakko ihcui, Japani suureksi henki uhraten. Sotalordit olivat laatineet tähän valtavaan ihmisvoimaan perustuen maailman valloitussuunnitelman, jonka velvoitti Japania ottamaan haltuunsa kaikki kahdeksaan maan äärtä. Marssi menisi Formosan, Korean, Mantshurian, Kiinan, Filippiinien kautta Yhdysvaltoihin. Aiottu marssi päätyi 1945 täydelliseen antautumiseen kenraali Macarthurille.
Espanjan Francolla oli oma eloisa konseptinsa fasistivaltion pystyttämiseen, murhaaminen. 1920-luvulla hän oli Marokon heimosotien voittoisa kukistaja, joka osoitti siellä rohkeutensa ja kykynsä johtaa melko suuriakin sotilasoperaatiota. Saman konseptin hän toi sieltä Espanjaan alkaen likvidoida hänelle vihamielistä eliittiä ja suosia häntä hyödyttävää ylimystöä. Pienestä koostaan huolimatta hän onnistui luomaan väkivallalla ja murhilla itsestään kultin kansakunnan vapahtaja ja johtajana. Hän ei luottanut kehenkään ja tapatti noin 200 000 kansalaista, joiden hautoja nyt etsitään ja avataan. Loppuaikoina kultti oli pelkkä pelote, jota piti yllä julmilla otteilla satatuhatpäinen salaisten poliisien joukko.
Hitlerin fasismin historia on lyhyin. Kaikki alkoi siitä, kun hän 2.20.1933 kaksi viikkoa ennen vaaleja 5.3 1933 tapasi Saksan suuteollisuuden napamiehet. Hänelle luvataan runsaasti vaalitukea ja Hitler ei sitä unohtaisi päästyään valtaan. Hän loi napamiesten rahoilla mahtavan sotakaluston ja -innon, mikä 1945 oli romukasana ja 10 miljoona sodan raatelemaa ihmistä kuolleina.
Japanin fasismilla oli pitkät perinteet. Kaikki johtui sen 200 vuotta kestäneestä eristäytymistä muusta maailmasta. Avattuaan ovensa 1850-luvulla se huomasi jääneensä jälkeen valtavasti naapureistaan ja karmeudekseen huomasi, ettei samuraihengellä enää pärjätä. Se otti suuren loikan sotateollisuudessa, jota pantiin tukemaan majoissa ja kojuissa tehtävä pienenmuotoinen käsityö pikkutavaroiden tuottamiseksi maailmanlaajuiseen myyntiin. Sillä aikaa tehtaat jyskyttivät vimmatusti sotakalustoa tuleviin sotaoperaatioihin. Kuri kojuissa, tehtaissa ja sodissa oli armotonta. Täydellistä fasismia.
Mussolinin ja Hitlerin fasismilla oli paljon yhteistä, Mussoliniahan pidettiin fasismin oppi-isänä. Molemmat tuketuvat historian kultteihin, Mussolini tietenkin roomalaisuuteen ja Hitler hämäräperäiseen arjalaisuuteen. Lapset kasvatettiin alakoulusta lähtien fasismiin, jota vahvennetiin erilaisissa nuorisoleireissä. Fasistipuolueen uskollisuus taksi aatteen mielessä pysymisen niin kauan kuin aate oli pystyssä. Franco luotti salaisen poliisin valtavaan laumaansa, joka valvoi vähänkin epätavallista kaikkialla. Ilmiantojärjestelmä syyti jatkuvasti ilmoituksia niin, ettei oma perhekään ollut turvassa omien ilmiannoilta..
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Huttunen näyttää kuuluvan niihin, joiden huolena ovat Hitler ja Mussolini, mutta ei Stalin. Näin vaikka Stalinin rinnalla edelliset olivat murhamiehinä pelkkiä oppipoikia. Puhumattakaan Maosta, jonka rinnalla jopa Stalin kakkoseksi.
VastaaPoista