Siirry pääsisältöön


2319. Virvon varvon, viran annan, vitsa mulle palkka sulle


     Suomen usein sattuu samanaikaisesti sekä skandaali että rujo virkanimitys, eikä niillä ole mitään riippuvuutta toistaan. Näin kävi juuri hiljattain Kataisen ja Metsähallituksen Hyttisen tapauksissa. Tämä osoittaa, että sillä rintamalla jytisee jatkuvasti.
     HS:n Juha Akkanen suhtautui jutussaan  (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006249621.html)  poliittisiin nimityksiin melko myönteisesti ja arvioi niiden vähentyneen. Hänen mukaansa pitäähän uran päättäneillä politikoilla olla jokin sijoituspaikka.
     Tähän voidaan jossain määrin yhtyä, jos pätevyys on samaa tasoa kuin jollain muulla hakijalla. Kataisen tapauksessa loppusijoituspaikka Sitran johtajana vailla korkeakoululoppututkintoa on kyseenalainen, koska siinä sivuutettiin pätevämpi hakija tulevaisuuden tutkija professori Markku Wilenius. Erikoista on myös Kataisen saama 340 000 euron eroraha.
     Samana päivänä Metsähallituksen toimitusjohtaja Pentti Hyttinen erosi virastaan juuri ennen hallituksen kokousta, jossa hänet olisi hallituksen puheenjohtajan Timo Laitisen mukaan erotettu sopimattomana johtamistehtäviin.  Hyttinen saanee n. 200000 euron kyseen alaisen erorahan (
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006250473.html).
     Hyttinen sai aiemmin 2015 lähtöpassit maakuntajohtajan virasta samasta syytä. Hänen epäpätevyydestään huolimatta silloinen maatalousministeri Kimmo Tiilikainen ajoi 2016 opiskelukaverinsa Hyttisen Metsähallituksen  pääjohtajaksi saaden kuitenkin nimityspuuhistaan  ansaitun varoituksen. Nyt eduskunnasta pudonnut Tiilikainen kuuluu nykyisen hallituksen hyväpalkkaisiin neuvoantajiin. Ikävä sanoa, mutta kyllä käsi käden pesee.
     Valtiolla on noin 50 enemmistö- ja 21 vähemmistöosakeyhtiötä, joissa useissa on hallintoneuvosto. Aamun t tv:ssä esiintyneen työelämän professori Pekka Mattilan mukaan ne  ovat häiritsevän turhia. Tämän lisäksi valtiolla on 30 keskusvirastoa ja laitosta sekä suuri joukko rahastoja ja. Aluehallinnossa on kahdeksan Avia, kuusi Elyä, 18 maakuntavirastoa ja yleishyödyllisiä yhdistyksiä, rahastoja ja säätiöitä, Näissä yhteensä on noin 700 poliittisille nimityksille altista virkaa. Kuntasektorilla on näitä lisää noin 2500.  Osa nimityksistä ei näy julkisuudessa lainkaan, koska ne tehdään asianosaisen ministerin tai yksikön hallituksen päätöksellä. Siispä  poliittiset nimitykset tulevat olemaan silmänkantamattomiin seuranamme, koska ne ovat poliittisten toimijoiden yksi tärkeimmistä käyttövoimista ja uran paras kyytipojiika..  
     Haittatekijöitä on. Mm.Hyttisen tapaus osoittaa, kuinka poliittisilla nimityksillä heikennetään (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006250473.html) omaisuusmassaltaan suurimman laitoksen Metsähallituksen johtamista ja kuinka demoralisoivia signaalia se lähettää politiikasta kansalaisille. Toinen tapaus OM:ssä osoittaa, kuinka yksi poliittisesti nimitetty päällikkö sai aikaan vankeinhoidon aluehallinnon, mikä alusta lähtien muistutti hölmöläisten hommaa. Nyt sitä ollaan purkamassa. Kolmas tapaus osoittaa, kuinka kokoukset PRH:ssa loppuivat kuin seinään  poliittisesti valitun virkailijan astuessa huoneeseen. Neljäs tapaus näyttää, kuinka sattuma voi pelasta pätevän nimityksen virkaan, koska perjantaina valtioneuvoston istunnon aikaan kaikki esittelijät olivat kaupungilla ja seuraava perjantaina uusi ministeri teki oikean päätöksen..
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *