Siirry pääsisältöön


3335. Komentaja oli kuin Poirot kähmimässä naisia

Kaikki alkoi Japanin kokemasta nöyryyttämisettä Venäjän ja Japanin välisessä sodassa. Vaikka se kukisti Venään lyhyeksi jääneessä taitelussa 1904-1905, Japani koki, ettei se saanut tarpeeksi hyvitystä (maa-alueita) voitosta. Se oli kuitenkin merkittävä yllätysvoitto, joka teki mannaa japanilaisten samurai mentaliteeteille. Tähän asti Japani oli ollut suljettu paikallinen ja paikallaan jumittunut pikku valtio. Vuoden 1905 voiton innoittamana militaristinen samurai sotaisuus sai vähitellen kannatusta eräiden kenraalien piirissä. Etenkin maanjohtoon kohonnut kenraali Tojo katsoi, että nyt on Japanin hetki vallata mm. hollantilaisten ja ranskalaisten siirtomaita ja myöhemmin Yhdysvaltin hallitsema Filippiinit. 1930-luvun alussa Japani alkoikin urakalla vahvistaa sotakoneistoaan ja rohmuta maa-alueita Etelä-Koreasta ja Mantšuriasta. Raakuutta ja uhkaa edusti Nankingin verilöyly, jossa teurastettiin 200 000 pienen kiinalaisen kaupungin asukasta.

Samalla kun Tojo kehitti ja laajensi laivastoaan, etenkin lentotukialuksia. Lentokoneiden tuotanto nousi hurjiin lukuihin. Kuukaudessa tuotettiin 400 konetta. Samalla hän vilkuili koko ajan Italian Mussoliniin, jonka fasistimustapaidat oli noussut valtaan 1923. Vuonna 1940 Japani, Italia ja Saksa solmivat akselivaltioiden liiton. Yhdysvaltain presidentti Roosevelt oli vastahankainen sekä Japanin uhittelua vastaan että osallistumaan Britannian rinnalle sotimaan Euroopassa. ”Meidän pojat pysyvät jouluina kotona”, lupasi hän puheissaan kansalle. Churchillilla oli silmää nähdä, miten Euroopan käy ilman Yhdysvaltoja. Britannia oli jo kokenut, mitä raskaat yölliset ilmapommitukset ovat ja mitä ne maksavat. Vaikka surmansa saaneiden määrä ei niissä nousut kuin 2500 (iso luku sinänsä), sillä hetkellä kun pommeja putosi, kukaan ei tiennyt millaisista määristä on ja tulee olemaan kyse. Piti elää kauhussa yötä päivää.

Lopulta japanipaiset tekivät ratkaisevan suuren strategisen virheen. He olettivat, että Yhdysvallat ei kestä sotilaidensa kaatumista Tyynellä merellä. Tämä perustui siihen, että japanilaiset pitivät yhdysvaltalaisia hemmoteltuina ja mukavaan elämään tottuneina ihmisinä, eikä heitä ollut sotilaiksi. Tämä oli ensimmäinen virhe. Toinen virhe oli japanilaisten käsitys oman laivastonsa ylivoimaisuudesta. Kuten tunnettu on seitsemäs päivä joulukuuta 1941 japani iski Pearl Harboriin lentotukialuksien tukikohtaan ja 2500 sotilasta kuoli, viisi lentotukialusta ja satoja lentokoneita tuhoutui. Yhdysvaltojen voimaa osittaa se, että jo kolmen päivän päästä se hyökkäsi poimittajilla Tokioon, mikä oli shokki japanilaisille.

Pearl Harbor muodosti lähtökäskyn Yhdysvaltojen osallistumiselle länsi liittoutuneiden ja etenkin Britannian rinnalle Euroopassa käytyyn sotaan. Jos halutaan etsiä sodan sankarimaita, ehdoton ykkönen on Britannia.  Se kesti pommitukset (Blitz) ja organisoi ja oli toteuttamassa Yhdysvaltojen kanssa Normandian maihinnousun 1944. Tämä ratkaisi sodan.

Vuonna 1933-1941 Japanin johdolla virinnyt sota-ja  laajennushakuinen spiraali Tyynenmeren lähialuilla muistuttaa pelottavasti Putinin Venäjän aggressiohakuista politiikkaa Euroopassa. Uhkakuvaa vahvistaa  Putinin toimenpiteet kasvattaa nykynuorista ääri-isänmallinen länttä vihaava kaaderi on sodan julkistuksen kätkevä manööveri.  Kun Putin nyt on ”voimissaan” Venäjällä, Euroopasta täytyy löytyä pikaisesti uskottava vastavoima Putin häikäilemättömyydelle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *