Siirry pääsisältöön


3335. Komentaja oli kuin Poirot kähmimässä naisia

Kaikki alkoi Japanin kokemasta nöyryyttämisettä Venäjän ja Japanin välisessä sodassa. Vaikka se kukisti Venään lyhyeksi jääneessä taitelussa 1904-1905, Japani koki, ettei se saanut tarpeeksi hyvitystä (maa-alueita) voitosta. Se oli kuitenkin merkittävä yllätysvoitto, joka teki mannaa japanilaisten samurai mentaliteeteille. Tähän asti Japani oli ollut suljettu paikallinen ja paikallaan jumittunut pikku valtio. Vuoden 1905 voiton innoittamana militaristinen samurai sotaisuus sai vähitellen kannatusta eräiden kenraalien piirissä. Etenkin maanjohtoon kohonnut kenraali Tojo katsoi, että nyt on Japanin hetki vallata mm. hollantilaisten ja ranskalaisten siirtomaita ja myöhemmin Yhdysvaltin hallitsema Filippiinit. 1930-luvun alussa Japani alkoikin urakalla vahvistaa sotakoneistoaan ja rohmuta maa-alueita Etelä-Koreasta ja Mantšuriasta. Raakuutta ja uhkaa edusti Nankingin verilöyly, jossa teurastettiin 200 000 pienen kiinalaisen kaupungin asukasta.

Samalla kun Tojo kehitti ja laajensi laivastoaan, etenkin lentotukialuksia. Lentokoneiden tuotanto nousi hurjiin lukuihin. Kuukaudessa tuotettiin 400 konetta. Samalla hän vilkuili koko ajan Italian Mussoliniin, jonka fasistimustapaidat oli noussut valtaan 1923. Vuonna 1940 Japani, Italia ja Saksa solmivat akselivaltioiden liiton. Yhdysvaltain presidentti Roosevelt oli vastahankainen sekä Japanin uhittelua vastaan että osallistumaan Britannian rinnalle sotimaan Euroopassa. ”Meidän pojat pysyvät jouluina kotona”, lupasi hän puheissaan kansalle. Churchillilla oli silmää nähdä, miten Euroopan käy ilman Yhdysvaltoja. Britannia oli jo kokenut, mitä raskaat yölliset ilmapommitukset ovat ja mitä ne maksavat. Vaikka surmansa saaneiden määrä ei niissä nousut kuin 2500 (iso luku sinänsä), sillä hetkellä kun pommeja putosi, kukaan ei tiennyt millaisista määristä on ja tulee olemaan kyse. Piti elää kauhussa yötä päivää.

Lopulta japanipaiset tekivät ratkaisevan suuren strategisen virheen. He olettivat, että Yhdysvallat ei kestä sotilaidensa kaatumista Tyynellä merellä. Tämä perustui siihen, että japanilaiset pitivät yhdysvaltalaisia hemmoteltuina ja mukavaan elämään tottuneina ihmisinä, eikä heitä ollut sotilaiksi. Tämä oli ensimmäinen virhe. Toinen virhe oli japanilaisten käsitys oman laivastonsa ylivoimaisuudesta. Kuten tunnettu on seitsemäs päivä joulukuuta 1941 japani iski Pearl Harboriin lentotukialuksien tukikohtaan ja 2500 sotilasta kuoli, viisi lentotukialusta ja satoja lentokoneita tuhoutui. Yhdysvaltojen voimaa osittaa se, että jo kolmen päivän päästä se hyökkäsi poimittajilla Tokioon, mikä oli shokki japanilaisille.

Pearl Harbor muodosti lähtökäskyn Yhdysvaltojen osallistumiselle länsi liittoutuneiden ja etenkin Britannian rinnalle Euroopassa käytyyn sotaan. Jos halutaan etsiä sodan sankarimaita, ehdoton ykkönen on Britannia.  Se kesti pommitukset (Blitz) ja organisoi ja oli toteuttamassa Yhdysvaltojen kanssa Normandian maihinnousun 1944. Tämä ratkaisi sodan.

Vuonna 1933-1941 Japanin johdolla virinnyt sota-ja  laajennushakuinen spiraali Tyynenmeren lähialuilla muistuttaa pelottavasti Putinin Venäjän aggressiohakuista politiikkaa Euroopassa. Uhkakuvaa vahvistaa  Putinin toimenpiteet kasvattaa nykynuorista ääri-isänmallinen länttä vihaava kaaderi on sodan julkistuksen kätkevä manööveri.  Kun Putin nyt on ”voimissaan” Venäjällä, Euroopasta täytyy löytyä pikaisesti uskottava vastavoima Putin häikäilemättömyydelle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *