Siirry pääsisältöön


2323. D. Trump on siviiliversio D. MacArthurista

     MacArthur on yhdysvaltalainen II- maailmansodan legendaarinen omanarvonsa tunteva kenraali. Hänen päätemmellyskenttänsä oli Tyynellä valtamerellä. Hän hävisi Peral Haborin katastrofin jälkeisen Filippiinien ensimmäisen valtaustaistelun joutuen vetäytymään Australiaan. Se otti siinä määrin miehen itsetuntoa koville, että uudessa Filippiinien valtauksessa hän ylivoimansa turvin valloitti maan. Tämän teon hän halusi jäävän historiaan ja niinpä valtaus toistettiin filmikameroiden tallentaessa maihin nousun MacArturin noustessa kuvainnollisesti merestä rantaan Yhdysvaltain lippu kädessä.
     Myöhemmin Korean sodassa 1952 alun menestyksen jälkeen hän kärisi musertavan tappion pohjoiskorealais–kiinalaisille joukoille noudattamatta presidentti Trumanin käskyä olla hyökkäämättä. Hän ei kuitenkaan ehtinyt lunastaa uhkaustaan käyttää atomipommia sodan voittamiseksi. Presidentin vaaleissa hän kärsi katkeran tappion Trumanille.
    D.Trump on luonut  lähes analogisen uran MacArthurin kanssa. Varhaisessa vaiheessa hän isänsä suojissa lonkeroituuu Manhattanin puolihämäriin bisnespiireihin. Porukaan kuuluivat mm. erikoishämärämies Roy Cohn ja julkisuuden takapiru New Yorkin pormestari Beame. Edellinen edusti viiden mafiasuvun sukuhaarojen edunvalvontaa. Kumpaakaan miestä ei voi syyttää liiallisesta rehellisyydestä.
    Ensimmäinen askel Trumpin uralla oli Beamin junailema Commodore (Haytt) hotellihanke. Yhtenä osanaTrump Toverin rakentmiseen kuuluivat Beamen myöntämät pitkäaikaiset verohelpotukset, joilla hän varasti 40 vuoden aikana 77 miljoona dollaria kansalaisilta. Trump Tower avasi lopullisesti Trumpille New Yorkin kiinteistöinvestointimarkkinat ja myöhemmin globaalin toimintamallin.
     Ei ole vaikeaa sanoa, ovatko nämä soturit valinneet alansa kykyjensä ohjaamina vaan sattumalta. Kummankin uraan on vaikuttanut vahvasti isän taustalla oleva ammattitaito, toisella bisnesajattelu ja toisella sodankäyntitaito. Molempia yhdistää tuleviin manöövereissään tarvittava suuri riskin otto, mitä he myös käyttävät. Trump on alusta lähtien puhunut jatkuvasti liioitelluin termein: loistavaa mahtavaa. Hän on synnynnäinen myyjä. Viimeksi hän uhonnut tuhota Turkin talouden.
      MacArturin sujuvasanaisuus peittyi hänen valtavaan itsekeskeisyyteen, johon hän kompastui Koreassa Trumpin puolestaan onnistuessa myyntimiehenä vaalikampanjassaan. Molemmat miehet ovat kyvykkäitä. Trumpin johtamistyylistä ei kuitenkaan kukaan saa tolkkua, mutta yksi asia siinä on selvää: se ei ole noussut aikaan vielä konsulttien lanseeramaksi uudeksi tyyliksi. MacArtur taas oli äärettömän itsekeskeinen ja oma arvonsa tunteva jopa niin, että odotutti tuntikausia pöydän ääressä istuvia japanilaisia rauhansopimuksen allekirjoittajia laivan luksushytissä.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *