Siirry pääsisältöön


2320. Sote-soppaa hämmennellään VM:n kulisseissa – terveyskeskukset tulilinjalla

     VM:n emeritus valtiosihteeri Juhani Kivelä ja professori Jari Stenvall esittivät HS:n mielipidesivulla 30.9 varteenotettavan esityksen sote-ratkaisuksi (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006255384.html).    Siinä lähdettäisiin rakentamaan sotea ylhäältä alas niin, että kunnat velvoitettaisiin lailla määräajassa sopimaan yhteistyöstä. Kuntaratkaisujen jälkeen ”selkein tie etenemiselle voisi olla se, että maakuntien kunnille asetettaisiin tehtäväksi esittää oma, yhteisesti hyväksyttävissä oleva rakenneratkaisu vuoden 2020 loppuun mennessä.”
     Jos perustuslaillisia pulmia ei tule, esitetyn mallin rakentamien näin saattaisi onnistua. Peruskysymys kuitenkin on, mitä tarkoitetaan kuntien velvoitteella sopia yhteistyötä. Koskeeko se yhteistyötä julkisten yksiköiden kanssa ja myös yksityissektoria? Kirjoittajien penäämä yhteistyö vaikeutuu entisestään hallitus rajoittaessa nykyisestään kuntien sote- palvelujen ulkoistamista.  (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006258859.html).
     Esitetyllä ratkaisulla on myös analogiaa VM:n päätökseen 1988 hajauttaa virastojen ict- toimintojen kehittäminen virastojen vastuulle. Se päätös oli suuri virhe, jonka lopputuloksena on mittava määrä huonosti yhteensopivia ja ylen kalliita järjestelmiä.  Täytyy huomata, että kokonaisuuden on jollain tarkkuudella sovittava yhteiseen uomaan.
     Uudistuksen lähtökohtana tulisi muistaa Suomen sijoittuvan OECD:n tilaston mukaan hoidon laadussa ja kustannuksissa maiden parhaimmistoon. Hoitoketjutkin toimivat kohtuullisesti. Palvelujen tasapuolisessa saatavuudessa on ongelmia.
     Niinpä yksinkertaisin ratkaisu on tehostaa nykyistä terveyskeskustoimintaa ja taata niille riittävä henkilökunta. HS:ssä 2.10 oli tähän liittyvä juttu ”Lääkärit lähtevät, kun terveyskeskus ei toimi” (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006257757.html). Kyytipoikana voidaan käyttää palveluseteliä.
     Jos terveyskeskus on päässyt tilaan, jossa lääkärit lähtevät ja muukin henkilökunta toimii äärirajoilla, yksinkertaista ratkaisua ei ole, ei kuitenkaan saa olla vailla toivoa.  Kysymys on tienkin johtamisesta ja myös johtajien rekrytoinnista. Virkaiältään ei ole aina paras. Osakeyhtiöissä on yhtä vähän tutkittua tieto johtamisesta kuin julkisella sektorilla, silti julkinen usein leimataan osaamattomaksi.
     Ongelman ytimessä limittyvät tai ovat limittymättä professionaalinen taito ja johtamisen kyvykkyys. Yleensä on niin, että edellinen voittaa vetovoimaisempana jälkimmäisen. Konsultoivaa koulutusta tarvitaan.  Niinpä niillä kouluttajilla ja konsultteilla on vangitseva voima, joilla on terveydenhoitoalan sisällön käytännön tuntemus, kyky ja motivaatio siirtää tietonsa alalla eteenpäin. Tällaiset konsultit imaisevat kuulijat mukaansa. On selvää, että koulutuksen ja konsultoinnin tulee koskea terveydenhoidon kaikilla tasoja ja prosesseja. Tätä missään nimessä ei saa jättää yleiskonsulttien tehtäväksi uskottavuuden puuttumisen takia. Palvelulupauksilla tässä ei pärjätä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *