Siirry pääsisältöön


1916. Matematiikka osana yhteiskuntaa

     Yhteiskunta ja sen ilmiöt ja toimintatavat muuttuvat yhä monimutaisemmiksi. Tähän kuvaan ei oikein sovi fraasi "lyhyen matematiikkani mukaan asia on näin". Käytännössä ei ole pitkä ei lyhyttä matikkaa. On vain tarve jäsentää kokonaisuutta, sen elementtejä  ja näiden riippuvuussuhteita.  Arkijärkeily ei aina riitä tähän, tunteet ja aatteet voivat hulmauttaa virhepäätelmiin, bisnesideakin voi mennä pieleen.
     Kannattaa huomata, että matematiikan hyödyttämisessä yhteiskunnan ongelmiin on monta tasoa ja alaa. Prosenttilaskemisen hallinnasta ja riippuvuussuhteiden tajuamisesta on suurta hyötyä bisnestoiminnassa ja virkatehtävissä. Sarjat ovat oivia apuvälineitä finanssi ja rahoitusalalla. Tilastotiede auon hyvä renki lääketieteessä, väestötieteissä, laadunvalvonnassa puhumattakaan yhteiskuntatieteissä. Differentiaaliyhtälöt ovat kultakimpale monelle fysiikan sovellutukselle, jne.

     Matematiikan opiskelussa ja oppimisessa painottuu kaksi näkökulmaa. Se vaatii keskittymistä ja harjoittelua. Sinne päin matematiikkaa ei saisi olla olemassakaan, kuten monissa muissa aineissa omia kiistanalaisia apuneuvoja. Matematiikka ei avaudu, jollei se hätkähdytä itseä huomaamaan, että näinhän asiat etenevät ja pulma ratkeaa. Tällaista hätkähdystä harvoin tapahtuu hälisevässä joukossa. Opettajan ohjaamista luonnollisesti tarvitaan aina, mutta matematiikan opiskelu ei onnistu ilman jonkin asteisia yksinäisiä hetkiä ja niissä keskittymistä kulloiseenkin ongelmaan.
       Matematiikan opiskelu vaatii aivan samaa kuin minkä tahansa aineen opiskelu: kovaa työtä, ja aivan erityisesti käytännön harjoittelua, jonka laiminlyömisestä menestymättömyys matematiikassa useimmiten johtuu. Niin teoreettista kuin aine joskus onkin, sitä ei voi opiskella teoriassa. Harjoittelun puute johtaa jyrkkenevään alamäkeen, koska uuden oppiminen perustuu voimakkaasti aiemmin opittuun, mikä tilanne ei ole suinkaan monessa muussa oppiaineessa. Tällöin ainekset vihaan matematiikkaa kohtaan ovat valmiit.
      Matematiikka ei kuitenkaan edellytä mitään sen kummempaa johdonmukaisuutta kuin mikä tahansa päämäärähakuinen työ. Sen sijaan matematiikka antaa välineet sellaisten asioiden todistamiseen, mihin arkijohdonmukaisuus ei riitä. Matematiikan täysimääräinen hyödyntäminen vaatii myös muiden alojen opiskelua ja hallintaa. Tällöin henkilöstä voi tulla todellinen huippuasiantuntija.
      Matematiikka on ennen kaikkea ajattelua, jossa käytetään hyväksi todistettuja teorioita ja sääntöjä. Pitkälle viedyssä matematiikassa henkilöllä ei ole käytettävissä reaalimaailmassa olevia kiintopisteitä, joilla voisi mielessään hahmottaa ratkaisun tuovan rakennelman. Tämä rakennelma on luotava olemattomuuden varaan, mikä tarkoittaa mielikuvituksellisten olioiden ja niiden riippuvuussuhteiden rakentamista omissa aivoissaan. Tätä prosessia ei ole juuri tutkittu. Ei tiedetä, miten se poikkeaa eri ihmisten välillä. Yhteistä on, että prosessi suuntautuu hahmottelijansa ulkopuolelle.
      Matematiikasta vallitsee muuttamia harhakäsityksiä, kuten se, että matematiikka vaatii erityislahjakkuutta, matematiikka on poikien laji tai matematiikka edellyttää erityisen johdonmukaista ajattelua. Matematiikka ei ole sukupoliriippuvainen eikä se vaadi enempää kuin mikä muun tahansa alan hyvä hallinta.
      Sunnuntain 29.5 HS:ssä matematiikan tasoa jo kolutusta käsittelevässä artikkelissa  http://www.hs.fi/sunnuntai/a1464324229748 oli yllättävää opettajiin kohdistuva kommentti, että he olisivat aikakautensa uhreja. He olisivat käyneet kouluja, jossa matematiikka on ehkä vihattu, ja näin he olisivat perineet tylyn asenteensa matematiikkaan, mikä nyt välittyy nykyoppilaisiin matematiikan tylsyytenä. Oli asia niin tai näin matematiikan tason nostaminen olisi pitänyt kuulua Sipilän kärkihankkeisiin.  Tämä sitä suuremmalla syyllä, koska kyse ei ole rahallisesti suuri investointi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3856. Ylen Jälkiviisaat ei meuhkannut, vaan oli Karvalan kynsien alla

Jälkiviisaat yritti olla reteellä ja laaja-alaisella päällä päättäen käsitellä koko Homo Companyin. Nato teemasta keskustellessa Janne Saarikivi nypi harvennutta kaljun alkuaan ja partaansa aivan kuin vertaillen, ovatko karvat kummassakin vielä saman harmaan sävyisä. Olihan ne, minkä teet. Jos Reetta Karvala ei olisi ollut tomera, Saarikivi olisi pitänyt meneillä olevaa aikaa outona monella tapaa. -Vasemmisto hallitus vie maamme Natoon ja joutuu tavalla tai toisella hoitamaan sairaanhoitajien lakon, totesi Saarikivi. Tämä jälkeen aina, kun Saarikivi yritti avata uuden keskustelun aiheen, Karvala torppasi se suoraryhtisenä. -Naton mennään, se on selvä, sanoi Karvala. Saarikivi venytteli pitkiä käsivarsiaan eteen ja taakse osoittaen näin, missä päin ovat imperfekti, preesens ja futuuri. Hän aloitti kuitenkin futuurista. Hän ajatteli näin. -Emme tiedä millaisia riskejä otamme mennessämme sotilasliittoon. -Yhtenä kauniina päivänä pataljoonan verran poikiamme komennetaan Kongoon, töräytti S...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *