Siirry pääsisältöön


1664. Hallitus tuli istumaan ay-väen penkille


     Kuuluisa Janten laki sanoo.  - Älä luule, että olet jotain. Joku filosofi huomautti aikoinaan, että Janten laissa voi muhia diktatuurin siemen.

     Janten lain sovellutuksesta tulee kyllä mieleen Sipilän yksi johtamismetodi. Tätä kuvaa hyvin se, että aluksi Sipilä kertoi, mitä hallitus tekee, myöhemmin mitä hallitus ja hän tekevät, ja nyt mitä hän tekee.

     SAK:n työvaliokunta on juuri linjannut, että viiden prosentin tuottavuusloikan tavoite ei käy, neuvotteluissa pitää tarkastella hallituksen tarjoamaa suurempaa keinovalikoimaa ja kahden viikon aikataulu on liian kireä. EK on tämän Häkämiehen suulla torpannut.

     Tietenkään Suomessa ei olla diktatuurin tiellä, mutta kiistämättä sanallinen judo on käynnissä pakkolaeissa hallituksen ja EK:n linjan sekä SAK:n kannanottojen välillä.

     Mitä todennäköisin vaihtoehto on, että edessä on EK:n ja SAK:n jonkin asteinen välienselvittely, jossa hallitus tarjoaa taustatukea EK:lle. Oikeastaan asiat ovat tähän asti menneet niin päin, että EK on tarkkaillut hallituksen suojassa, miten ay-siivelle käy.

     On vaikeaa sanoa, miksi työnantajat ja ammattiyhdistysliike juuri nyt ottaisivat tavallista rajummin yhteen. Onhan tilanne huono sekä taloudessa että maahanmuutossa. Ehkä on käynyt vain, kuten nyt maahanmuuton ryntäyksessä, että pieniä saamaan suuntaan vaikuttavia tekijöitä aktivoituu runsaasti yhtä aikaa.

     Toinen syy voi olla, että ammattiyhdistysliikettä on moitittu ja jopa haukuttu yhteiskuntakehitystä jarruttavana voimana, jäänteenä menneiltä ajoilta. Ay-siipi ei ole pystynyt uudistumaan. Tähän voidaan sanoa, että niin ovat monet muutkin instituutiot ankkuroituneet juurilleen, ei vähiten puoluelaitos, joka junnaa samoilla puolueohjelmillaan.

     Puolueet eivät vastaa muuttuvien ja kehittyvien yhteiskuntaryhmien aatemaailmoja ja tarpeita. Tätä epätasapainoa kuvaa tosia asia, että vasemmistoliiton ja demareiden yhteinen kannatus on alle 30 prosenttia, mutta samalla apriori on totta, että reilusti yli 30 prosenttia vastustaa pakkolakeja. Puoluekenttä ei vastaa kansalaisten jakautumista keskeisten arvojensa perusteella eikä sitä, mitä he eniten odottavat poliittiselta järjestelmältä. Nyt olisi Sveitsin tapaan kansaäänestys pakkolaista paikallaan.

     Tässä kohdassa täytyy myöntää, että oman huonouden torjuminen muiden huonoudella kyllä ontuu.

     Kolmas osasyy ehkä on suomalaisessa tapakulttuurissa. Omalle reviirille tulleita katsotaan karsaasti. Se mikä katsotaan omaksi reviiriksi, voi joskus ulkomaalaisen silmin näyttää kummalliselta. Jos esimerkiksi bussissa on istuinrivi vapaana, katsotaan oudoksuen viereen istujaa. Hallitus tuli istumaan ay-väen penkille.

     Neljäntenä tekijänä välien kiristymiseen saattaa olla kuuluisa momentum. Kokematon SSS-kolmikko näkee nyt ainutlaatuisen hetken korjata kilpailukykyä ja samalla maan taloutta muiden puolueiden istuessa opposition penkillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3856. Ylen Jälkiviisaat ei meuhkannut, vaan oli Karvalan kynsien alla

Jälkiviisaat yritti olla reteellä ja laaja-alaisella päällä päättäen käsitellä koko Homo Companyin. Nato teemasta keskustellessa Janne Saarikivi nypi harvennutta kaljun alkuaan ja partaansa aivan kuin vertaillen, ovatko karvat kummassakin vielä saman harmaan sävyisä. Olihan ne, minkä teet. Jos Reetta Karvala ei olisi ollut tomera, Saarikivi olisi pitänyt meneillä olevaa aikaa outona monella tapaa. -Vasemmisto hallitus vie maamme Natoon ja joutuu tavalla tai toisella hoitamaan sairaanhoitajien lakon, totesi Saarikivi. Tämä jälkeen aina, kun Saarikivi yritti avata uuden keskustelun aiheen, Karvala torppasi se suoraryhtisenä. -Naton mennään, se on selvä, sanoi Karvala. Saarikivi venytteli pitkiä käsivarsiaan eteen ja taakse osoittaen näin, missä päin ovat imperfekti, preesens ja futuuri. Hän aloitti kuitenkin futuurista. Hän ajatteli näin. -Emme tiedä millaisia riskejä otamme mennessämme sotilasliittoon. -Yhtenä kauniina päivänä pataljoonan verran poikiamme komennetaan Kongoon, töräytti S...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *