Siirry pääsisältöön


1605. Rangaistukset tappiin


     Tapanilan raiskaustapaus on saanut ansaitusti kansan kiehumaan. Samoilla tulilla oikeusministeri Kaj Lindström on ottanut oikeusoppineilta Jukka Kemppiseltä ja Jyri Virolaiselta kunnolla pataansa.

     Kautta vuosisatojen kansa ja lakeja valmisteleva ylin juristikunta ovat olleet jyrkästikin eri mieltä eri rikostyypeistä  annetuista tuomioista. Kuten mainitut oikeusoppineet toteavat, kyselyjen mukaan valta osa kansasta pitää tuomiota liian lievinä.

     Lindströmin kaavailema kysely kansalta ja oppineilta rangaistusten ankaruuksista sisältää riskejä ja on ristiriitoja täynnä. Esimerkiksi, miten toimitaan, jos kansa vaati äidin törkeästä murhasta
kuolemantuomiota tai törkeästä rattijuopumisesta 10 vuotta vankilaa. Tähän ei voida mennä, koska tällöin lähes kaikkien rikostyyppien ja niiden tuomioiden tulisi muuttaa vastaamaan kuolemantuomiota ja 10 vuoden rattituomiota.

     Toisaalta kansalla ei ole mitään tietopohjaa ottaa kantaa tuomioihin, tunnetasolla kylläkin. Tilannetta kuvaa hyvin kansalle esitetty kuvitteellinen kysymys: kasvaako mikä tahansa luku aina äärettömän suureksi, jos siihen listään ääretön määrä nollaa suurempia lukuja. Suurin osa vastaa, että kasvaa. Tämä on väärä vastaus. Asian voi tarkista esimerkiksi lukion sarjaoppia käsittelevästä kohdasta.

     Se millaisia tuomiota maassa annetaan, riippuu maan sosioekonomisista- ja yhdyskuntarakenteista, perhe-, sosiaali- ja terveydenhoitopolitiikasta, tulonjaosta, työllisyydestä, koulutuksesta, jne. Käytännössä tämä voidaan tiivistä: vankien määrä riippuu siitä, kuinka paljon maassa pyörii kaduilla ja kujilla tyyppejä, joiden rikoksen tekokynnys on hyvin matala.

     Maat, joissa tämä kynnys on matala, tyyppejä on paljon ja heidän määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla, tuomiot täytyy pitää hyvin pitkinä, koska tällöin suuri osa tyypeistä on vankiloissa pois rikosten teoista. 

     Kokonaisuudessaan kiinnijäämisriski, tuomiot, niiden lievennykset ja vankilassa olo aika muodostavat järjestelmän, jolla voidaan säädellä, kuinka paljon henkilöitä on vankiloissa ja muissa täytäntöönpanolaitoksissa, kuinka paljon ehdollisessa, ehdonalaisessa ja sakoissa.  Edellä mainittuja yhdistelmällä saadaan uusia täytäntöön panon muotoja.

     Pitkätuomiomaissa tuomioiden pituudet eivät ole eettisiä tai moraalisia kysymyksiä, vaan turvallisuus- ja taloudellisuustekijät ja käytännöllisyysseikat painat vaakakupissa eniten. Toki moraaliakin on mukana uhrien ja heidän omaistensa vaatiessa hyvitystä tai jopa kostoa.

     Pohjoismaissa tuomiot ovat suhteellisen lieviä verrattuina esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Muista Pohjoismaista poiketen Suomi pääsi tähän vasta 1970-luvulla.

     Monissa tutkimuksissa ja käytännöistä on havaittu, ettei ankarilla tuomioilla ei ole tekijälle eikä rikoksia aikoville yhtään suurempaa ennalta estävää vaikutusta kuin lievillä tuomioilla. Lievistä tuomioista hyötyvät sekä yhteiskunta että tekijä. Häviäjiä ovat kostoa ja hyvitystä vaativat.

     On selvää, että tuomioistuinten pitää langettaa sellaisia tuomiota, joita lainsäätäjä on tarkoittanut. Ilman laillisia ja asianmukaisia tuomioita mikään yhteiskunta ei toimi. Jokaiselle rikokseen syyllistyneelle tulee langettaa laillisessa ja asiamukaisessa rikosprosessissa hänelle kuuluva laillinen tuomio.

     Kysymällä kansalaisten ja asiantuntijoiden mielipidettä tuomioiden sopivuuksista ehkä saadaan jännittävää ja jopa mielenkiintoista tietoa. Näiden tietojen käyttämiseen lain uudistustyössä tulee suhtautua suurella varauksella. Vain asiantuntijat ja sitä varten olevat instituutiot uudistavat lainsäädäntöä omine menetelmineen ja ammattitaitoineen.


Kommentit

  1. Monissa tutkimuksissa ei suinkaan ole havaittu, että rangaistuksen ankaruudella ei olisi rikosta estävää vaikutusta. Niissä on kyllä havaittu, että asia on huomattavan monimutkainen ja riippuu monesta asiasta: rikoksen vakavuudesta, rangaistuksitulemisen riskistä, jne. Mutta esimerkiksi Italian 2006 joukkoarmahduksen rikoksenuusijoista tehtyjen tilastojen mukaan vankeustuomion pidentäminen 50% vähensi uusimisen todennäköisyyttä 35%:lla, mutta eivät vakaviin rikoksiin syyllistyneillä. Lisää luettavaa esim.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Deterrence_%28legal%29#Effectiveness

    Toinen aspekti on rangaistuksi tulemisen todennäköisyys, joka monien tutkimusten mukaan ehkäisee rikoksia rangaistuksen pituutta tehokkaammin. Tähän liittyy olennaisena se kysymys, kokevatko Suomessa ehdollisen saaneet tulleensa rangaistuksi ylipäänsä - jos eivät, on rangaistuksi tulemisen todennäköisyys heidän osaltaan 0% ja sitä kautta rikoksen uusimisen riski suurempi.

    Kolmas aspekti on se, että sivistysvaltiossa valtiolla tulisi olla rangaistuksen langettamisessa monopoli. Jos näin ei ole vaikkapa siksi, että rangaistukset ovat niin mitättömiä, että uhri tai uhrin suku alkaa ottaa rankaisemisen omaksi tehtäväkseen, koko oikeusjärjestelmä uhkaa menettää merkityksensä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *