On tiedetty jo pitkään käsillä puuhastelun auttavan ajattelua vaativien pulmien ratkaisemista. Ratkaisu saattaa pulpahtaa pölyimurin vartta lykätessä pitkin lattiaa. Tämän on moni kokenut.
Nyt viimeisimmillä tutkimuksilla asiaan on saatu lisävarmuutta.
Kudin ja tai virkkaaminen voi auttaa vaativaa ymmärtämisurakkaa. Käsillä tehtävä rutiinityö vapauttaa tällöin aivoja rentoon tilaan niin, että pingotus purkautuu. Rentona aivot toimivat paremmin. Tämä tiedetään jo monissa urheilusuorituksista.
Aivoissa rutiinilla kulkevia töitä ylläpitävä limbinen järjestelmä ja monimutkaisesta toiminnasta vastaava aivokuori voivat tällöin rullata kitkattomasti yhtä aikaa, jopa niin, että stressitön limbinen järjestelmä lisää viisaan aivokuoren tehoa.
Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat pilapiirroksiensa ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa. Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...
Kommentit
Lähetä kommentti