Siirry pääsisältöön


1950. Edes Gogol ei olisi pystynyt keksimään näin monipuolisen höperöjä tarinoita taloudesta

     Tästä todisteena nyt on tarunomaisesti jylläävät tarinat soten valinnan vapauden tuomasta ihanuudesta ja usko siihen, että terveydenhoidossa pelittää bisneslogiikka, vaikka tämä on todettu maailmanlaajuisesti paikkansa pitämättömäksi (Anu Partanen USA:n järjestelmästä http://www.hs.fi/kulttuuri/a1467426356329). Näiden kummallisten uskomusten kirjoittaminen olisi ollut Gogolillakin aron kokoinen haaste.
     Tarinoiden ihmeellisyyksiin kuulu myös se, että rahaa ei ole saatavilla, vaikka oma pankki EPK on lisää painamassa rahaa ja korot ovat negatiivisia. Dynaamiset vaikutukset kasaantuvat ihmeellisesti vain työvoiman tarjonnan lisäyksen ja yritysveron laskemisen mekanismeihin, ei siis kotimaisen ostovoiman kasvun mahdollisuuksiin BTK:n kasvattamisessa.
     Orpo puhuu keksiluokasta kuin se oli juuri häntä varten unohtaen oikealla siivellä odottavat vero- ja muita helpotuksia janoavat. Ei ole ensikerta, kun politiikko huomaa, että keksiluokka on suurin äänestäjäryhmä.

Nyt keskiluokka on alamaissa. Yksi osa siitä on tyytyväinen, jos saa vain rauhassa jonottaa leipäjonoissaan riittävää särvintään.  Jotkut sieltä huutelevat eliitille, että tehkää mitä haluatte, kunhan jätätte meidät rauhaan. Näin on nyt Venäjällä.
     Kun valtiovarainministeriön virkamiehet lyövät pöytään vielä kovemmat säästöluvut kuin median säestämät poliitikot, kansan on pakko uskoa, että sen tulee elää seuraava vuosikymmen niukkuudessa paita likaisena ja julkisen sektori on mätä.
     Tilanne korjaantuisi, jos valtion avuista ei leikata, vaan pidetään kansaa ostovoimaisena. Pitää investoida perusinfraan. Kotimainen kysyntä tuo kasvuvoimaa, se virkistää ympäristöään ja luo uutta vientiä. Työvoiman tarjonnan lisäämän lama-aikana kasvattaa vain kurjuutta vastoin Vartiaisen oppeja. Samaan aikaan julkista sektoria lyödään kuin vierasta sikaa, aivan kuin se osaisi mitään. Se vain kilpailuttaa ja on karsinivaan sääntelyä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3856. Ylen Jälkiviisaat ei meuhkannut, vaan oli Karvalan kynsien alla

Jälkiviisaat yritti olla reteellä ja laaja-alaisella päällä päättäen käsitellä koko Homo Companyin. Nato teemasta keskustellessa Janne Saarikivi nypi harvennutta kaljun alkuaan ja partaansa aivan kuin vertaillen, ovatko karvat kummassakin vielä saman harmaan sävyisä. Olihan ne, minkä teet. Jos Reetta Karvala ei olisi ollut tomera, Saarikivi olisi pitänyt meneillä olevaa aikaa outona monella tapaa. -Vasemmisto hallitus vie maamme Natoon ja joutuu tavalla tai toisella hoitamaan sairaanhoitajien lakon, totesi Saarikivi. Tämä jälkeen aina, kun Saarikivi yritti avata uuden keskustelun aiheen, Karvala torppasi se suoraryhtisenä. -Naton mennään, se on selvä, sanoi Karvala. Saarikivi venytteli pitkiä käsivarsiaan eteen ja taakse osoittaen näin, missä päin ovat imperfekti, preesens ja futuuri. Hän aloitti kuitenkin futuurista. Hän ajatteli näin. -Emme tiedä millaisia riskejä otamme mennessämme sotilasliittoon. -Yhtenä kauniina päivänä pataljoonan verran poikiamme komennetaan Kongoon, töräytti S...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *