Siirry pääsisältöön


1623. Koulutusko vastaamaan työelämän tarpeita


     Hallituksella on hyvää tarkoittava aie saada koulutus vastaamaan työelämän tarpeita ja nopeuttaa ammatti- ja korkeakouluista valmistumista. Mutta tässä on monta mutkaa edessä.

     Suurten ikäluokkien edustajat uskoivat vahvasti, että koulutuksen ja tiedon määrän kasvaminen olivat menestyksen avaimia. Tavoitteena oli saavuttaa vähintään omien vanhempien saavutukset ja elintaso. Jos ei saanut hyvää koulutusta, oli myös mahdollista, noudattamalla instrumentaalista rationalismia, hankkia maallista menestystä. Asetettiin päämäärä ja valittiin käytettävissä olevat työntekokeinot.

     Nyt tiedon määrä on kasvanut sellaisiin ulottuvuuksiin ja mittasuhteisiin, että siitä on vain haittaa. Viimeisen 30 vuoden aikana tieto on lisääntynyt saman verran, kuin sitä siihen saakka oli yhteensä. Turhan tiedon valtava määrä peittää aleen tarpeellisen aivojen kapasiteetin pysyessä ennallaan. Serverillä oleva tieto on eri asia kuin aivoissa oleva.

     Samaan aikaan kulutusmarkkinat tarjoavat jatkuvasti uusia turhia tarpeita ja tuotteita ammattien ja työnkuvien muuttuessa samassa tahdissa. Nuorten kehitys ei pysy mukana tässä markkinoiden muutosvauhdissa. Markkinavoimien siunausksellisuuden kääntöpuolena onkin niiden luonne kaiken epävakauden lähteenä. Liike-elämän etujen mukaista on  pitää markkinat tyytymättöminä.

     Tässä tilanteessa nuori tuntee olevansa hylätty ja eksyksissä ja on turhautunut. . Lähes puolet  valmistuneista haikailee järkevän työn perään. Heillä ei ole edessä enää vanhempiensa aikaan saannosten kaltaisia saavutusten kasaantumisia, vaan hermoja raastavaa epävarmuutta ja kokeiluja  elannon hankkimiseksi.

     Miten kasvatus koulutus vastaavat tähän tilanteeseen? Ne vain synkentävät näköalaa. Hallitus leikkaa lapsiperheiltä ja päiväkodeista.  Pitäisi ainakin olla mietitty, miten lapsia kasvatetaan tulevaan epävarmuuteen. Koulutuksesta leikataan satoja miljoonia euroja ja liike-elämälle annetaan yhä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa opetusohjelmien sisältöön. Liike-elämä edustaa vapaita markkinoita, joka kärjistäen sanottuna vaikuttaa kaikkein eniten siihen, mitä tarvitaan, tarjotaan, ihannoidaan ja mitä työntekijöitä ja kuinka paljon heitä pitää olla. Hetken päästä markkiant muuttavat mieltään, jolloin nuori on yhtä enemmän eksyksissä.

  Se koulutuksen näkökulma on katoamassa, joka vahvistaa minuutta  pysymään lujana vertauskohteena  houkuttelevan elämän epämääräisille ja epäluotettaville tarjouksille ja ihanuuksille. Tällöin koulutus ei tarjoa enää uomaa  raiteilla pysymiseen, kun sivulla myrskyää.

     Parhaiden liiketalouden yliopistojen parhaat professorit jo sanovatkin, että älkää valmistautuko pitkiin uriin vaan kokeiluihin, epävarmuuteen, hermojen treenaamiseen ja talousteorioiden käännöksiin (Zygmund Bauman, 2012).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *