Sivut

lauantai 26. joulukuuta 2015

1779. Halaus, onko se miehekästä

      Nyt ei enää tiedä, miten pitäisi tervehtiä. Asia tuntui alkavan menevän sekavaksi siihen aikaan, kun Paul Anka kävi villitsemässä Suomen nuorisoa Linnanmäellä 1960-luvun alussa. Pohjanmaan poika joutui huonosti kasvatettujen teininen joukkoon, kun ei ymmärtänyt vastata pääkaupunkilaisten moi moi huudahduksiin. Nyt meillä koko kansa on yhtä moikkakansaa.

     Ei ole kulunut kuin puoli vuosisataa, kun koulun opettajaa tervehdittiin oikea jalkaa sivulle nostamalla ja kopsauttamalla kantapäät yhteen. Tämä tapa loppui lyhyeen poikien odottaessa koulun pihalla oikea jalka sivulla valmiina kopautukseen opettajan kulkiessa ohi.

     Tyttöjen niiaukset ovat säilyneet tähän päivään saakka. Tosin näitä alamaisuuden osoiteuksia ei nähdä kuin silloin tällöin presidentin vastaanottojuhlissa itsenäisyysjuhlissa.

     Halaamisien kanssa vaeltelemme kuin laivat sumussa. Siinä on tehtävä jyrkkä ero miesten ja naisten väliällä.

     Naisille halaus on luonteva jatko joko luottamukselliselle keskustelulle tai sinetti sen päättymiselle.

     Miesten halauksia on kolmenlaisia.
      Rautakankihalaus tehdään pakon sanelemana jokinlaisen ystävyyden tai sukulaisuuden osoituksena sukupiirin seuratessa ympärillä, miten toimitus etenee. Siinä ei tulee mieleenkään poskikoskettelu puhumattakaan poskien puristelu vastakkain.

     Toverillisessa halauksessa salittaan poskikontakti, mutta se vaatii samalla voimakkaat nyrkiniskut vasta puolten selkiin. Muutoin halauksesta katoaa jyty ja se muuttuu epäilyttäväksi.
      Kolmas halausmuoto on käsivarsihalaus. Siinä osapuolet nostavat oikeat kätensä toistensa olkapäille katsoen toistensa silmiin lausuen joko maallisen tai uskonnollisen tervehdyksen.

     Poskisuudelmaa ei suomalainen mies osaa antaa. Tämä ei ole miehen vika, vaan aivan liian innokkaan ja nopeaan innovaation maahan tuonnin syytä. Poskisuudelman säännöt ovat kerta kaikkiaan niin monimutkikkaat ja ongelmalliset, että on kysymys vain siitä, kuinka vähän niissä epäonnistuu.
      Käsisuudelmaa tässä ei ole enää mahdollisuus käsitellä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti