Sivut

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

1764. Ministeri Berner ja Finavia

      Finavia ei olisi tarvinnut yhtään enempää kielteistä julkisuutta, kuin sillä on ollut ja on. Kehäradan tunnelitöissä paljastunut 50000000 euron vahingon aiheuttanut glykoliskandaali, 40000000 euron johdannaistappiot ja lentomelun sievistelemiset asiaomaisten omakotitaloyhdistysten omalaatuisin kestityksineen, ovat aivan tarpeeksi.

     Nyt kuitenkin ministeri Berner puuttui Finavian hallituksen toimintaan hallituksen päätettyä nostaa siviilikanteen johdannaistappiota aiheuttaneiden päätöksiä tehnyttä entistä johtoa vastaan. Ministeri käski odottaa ministeriön selvitystä asiassa, koska hallitus ei ollut yksimielinen päätöksessään. Sama puuttumien toistui oikeuden käynnin jatkamisessa Deloite & Touchen 34000000 euron korvausvaatimuksessa. Hallitus ei ollut hyväksynyt sen mielestä liian pientä sovintokorvaussummaa.
      Ministeri Bernerin kannattasi keskittyä muiden muassa siihen, miten maakuntien tappiolliset lentokentät voisivat jatkaa toimintaansa.

     Johdannaiskauppoihin puuttumistaan ministeri Berner puolusteli sillä, että hallitus ei ollut ollut yksimielinen kanteen nostamisessaan.
      Ministerin perustelu ovat kestämättömiä, minkä hän kokeneena yritysjohtajan tietää. Yrityksen yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja ovat instituutioita, joiden suhteista määritellään tarkasti muiden muassa osakeyhtiölaissa. Yhtiökokousta edustavalla ministeri Bernerillä ei ole oikeutta puuttua hallituksen toiminaan, etenkin yksittäisessä operatiivisessa tapauksessa muutoin kuin yhtiökokouksen kautta riippumatta siitä, onko hallituksen päätös yksimielinen vai ei. Tämä tuli käytännössä viimeksi selväksi ministeri Hautalan tapauksessa 2013 Finnairissa.

     Kun otetaan huomioon, että tässä tapauksessa siviilikanne vanhenee vuoden lopussa, niin syntyy vahvoja epäilyjä Bernerin pyrkimyksistä päästä epäillyt pälkähästä ilman oikeuden käyntiä. Tämä on linjassa hallituksen hallintarekisterin ja tehokkaan katumisen ujuttamisen sekä harmaantalouden tutkijoiden resurssien vähentämisen kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti