Siirry pääsisältöön


2134. Yliopistoväki puntarissa II

     Yliopistoväki puntarissa I ilmestyi 17.8.2013 (huttunenpekka.blogspot.fi)  blogi no 32. Sen lähtökohtana oli vastata kritiikkiin, jota professori Heikki Patomäki oli esittänyt kirjassaan Yliopisto Oy lähinnä Helsingin Yliopistoa kohtaan. Patomäen kritiikki lähti siitä, että yliopistoa oli uudistettu käyttäen perustana amerikkalaisia johtamisoppeja. Vasta- argumentoin sillä, että Suomessa virstojen, laitosten sekä myös yliopistojen toiminnan laatua ja tehokkuutta pyrittiin 1990-luvun lopulla pantamaan tulosohjauksen menetelmin, johon kuuluvat mm. tulosneuvottelut ja tulosbudjetit.
    Näistä ajoista yliopistoa on uudistettu monin tavoin. Yksityisen ulkopuolisen rahoituksen käytöstä on tullut jokapäiväistä, opiskelijoiden osallistumista yliopiston asioiden käsittelyyn ja tiedusteluihin on lisätty mm Yammer sovelluksellla. ETA:n ulkopuolisilta opiskelijoita voidaan periä lukukausimaksu sekä johtamisessa on siirrytty lähemmäs konsernijohtajaperusteista johtamista, jossa tiedekunnat käsitetään enemmän bisnesalueiksi kuin hallinnollisiksi sektoreiksi.
     Nyt taas Helsingin yliopisto on joutunut opiskelijoiden ja toimistohenkilöstön sekä muutamien opettajien esittämän kritiikin kohteeksi (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005432380.html) ja

(https://wiki.helsinki.fi/display/sosmedia/Yammer). Tässä keskeinen kritiikki kohdistuu opiskelijan jättämien oma onnensa ojaan, jossa Yammer -kysymyksiin ei saa muuta kuin ”kiitos kysymyksestä” vastauksia. Oppilashuolto laajasti ymmärrettynä ja sen kehittämien saattaisivat olla keino parantaa yksin opiskelujensa ongelmien kamppaileville opiskelijoille.
     Tulosjohtamista Patomäki pitää ylhäältäpäin tulevana määräysjärjestelmänä, joka kahlitsee tutkimusta ja opetusta. Sen tilalle Patomäki ehdottaa itsehallinnon lisäämistä ja julkisen järjen käyttöä sekä demokraattista päätöksentekoa. Tähän voidaan todeta, että tulosohjaus pitää sisällään itsehallinnollisuuden elementit, jos sekä ohjaaja ja ohjattava ovat kypsiä niitä soveltamaan. Suurin ongelma, että siitä tulee rinnakkaisjärjestelmä vanhentuneelle hyvä-velihenkiselle asioise hoitojärjestelmälle . Missään yksiköissä eivät mitkään uudistukset auta, jos johtamiskapasiteettia puuttuu. Tämä on julkisen sektorin suurin ongelma, joka koskee myös yliopistoja.
     Patomäen käsitys siitä, että yliopistot ovat  poikkeuksellisia yksikköitä, joille leimaa antavina piirteinä ovat kiireetön luovuus, ideointi, vapaa kommunikointi, tulosten näkymien pitkällä aikavälillä, demokraattisuus, autonomisuus ja riskin hyväksymien siinä, ettei tutkimus aina täytä odotuksia.
     Tähän käsitykseen on helppoa yhtyä ja samalla korostaa, kuinka vaikeaa yleensä on johtaa asiantuntija yksikköä. Yliopistoissa johtamisen haasteellisuutta lisää sen monet eri ulottuvuudet. Se on konserni ja tarvitsee konsernijohtamisen työkalut samalla, kun koostuu tulosalueista, jotka vastaavat yksityissektorin bisnesalueita. Yliopistoissa tehdään myös laajassa mittakaavassa normaalin tulosyksikön sekä projekti- ja tiimiyksikön työtä. Se on myös suuri sosiaalinen yksikkö, joka lyö loppuikäisen leiman niissä opiskeleviin.
     Tästä syytä yliopisto tarvitsee monipuolista johtamista ja arvopohjaa, erilaisia tapoja organisoitua tehtävän ja ajan sekä käytettävissä olevien resurssien mukaan, jolloin onnistumisessa johtamiskapasiteetin laatu on ratkaisevassa asemassa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *