Siirry pääsisältöön


1997.Uudet keksinnöt ovat kimmokkeita juoksuhaudoista


     Otsake osoittaa, että totuuteen sisältyy aina annos katkeruutta.
     Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana, vaikka olot olivat kurjat, elämä oli verrattomasti parempi kuin juuri päättyneen hirveän sodan olosuhteissa. Vaikka Euroopassa tykkien vaiettua vaelteli jalkapatikassa ja kärryillä 10 miljoonia ihmistä, heillä oli toivoa. Berliini ja Dresden rakennettiin hätkähdyttävän nopeasti jaloilleen samalla, kun pitkin Britanniaa virsi ennen näkemätön määrä uusia hittituotteita. Useimpien näiden perustana käytettiin sodan aikana viimeisen päälle viritettyjä sotateknologioita.

     Morris Minin ja kaksi kerroksisien bussien (Routemaster) korisuunnittelussa käytettiin hyväksi Spitfire lentokoneen korirakenteen ratkaisuja. Land Roverin alusta perusti kokemuksiin Comet panssarivaunun akselistosta ja vaimennuksesta. Vaikka monet maat ottivat kunnian tutkan keksijänä sotilaskäytössä, se ei estänyt siitä kehittymästä maailmanlaajuiseksi paikantamisjärjestelmäksi. Yhdysvallat on oma lukunsa yhdessä maahan viedyn 3000 saksalaisen huipputiedemiehen kanssa. Maa sai näin etulyöntiaseman mm rakettitieteessä ja teknologian monella muulla alalla.
     Saman aikaisesti sodan kokeneet maat toipuivat myös ällistyttävän nopeasti henkisestä traumoistaan. Jaltan sopimuksen ehdot unohdettiin nopeasti Stalinin miehittäessä muiden vastaan panematta Itä-Euroopan maat rautaesiripun taakse. Hirvittävyydet kokeneet sukupolvet olivat kuolleet ja uudet sukupolvet ovat unohtamassa nämä kauheudet. Samalla teollisten länsimaiden elintaso nousi ripeästi tuottavuutta tukevilla keksinnöillä, myös Suomessa.
     Tämän taloudellisen kehityksen ja henkisen nopean toipumisen ansiosta lähes koko maailma saavutti sodan jälkeen 40 vuotta kestävän kriisittömän kriisin tilan (noncrisis crisis). Tämä ei tarkoita sitä, etteikö suuriakin kriisejä olisi ollut, muttei ei maailmansotien kaltaisia.
     Nyt kun on kulunut lähes 30 vuota rautaesiripun kaatumisesta maailmanpolitiikka, verrattuna II maailmansodan kauheuksiin, on jatkanut enemmän tai vähemmän sattuman varaista kehitystään crisis noncrisis tilassaan. Tässä tilassa nyt on suuri ero Saksan muurin kaatumisen takaiseen noncrisis crisis tilaan, koska uusia keksintöjä tuottavuuden kohottamiseksi ei synny samaan tahtiin kuin silloin. Tutkimukset osoittavat tämän olevan maailmanlaajuinen ilmiö. Viimeisimmän tiedon mukaan Suomessa keksintöjen määrä on pudonnut 14 prosenttia vuositasolla.
     Tuntuu melko lohduttomalta viimeaikaiset tiedot siitä, että Syyrian sota näyttää edistävän keksinnöllisyyttä ja piristävän taloutta alueen puolipimeillä sektoreilla. Tämä saattaa olla seurausta länsimaisten ihmisten elintason nousun aiheuttamasta henkisetä laiskistumisesta. Toivon mukaan se on sitä, eikä sotien vähäisyydestä johtuvaa ideoiden puutetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3856. Ylen Jälkiviisaat ei meuhkannut, vaan oli Karvalan kynsien alla

Jälkiviisaat yritti olla reteellä ja laaja-alaisella päällä päättäen käsitellä koko Homo Companyin. Nato teemasta keskustellessa Janne Saarikivi nypi harvennutta kaljun alkuaan ja partaansa aivan kuin vertaillen, ovatko karvat kummassakin vielä saman harmaan sävyisä. Olihan ne, minkä teet. Jos Reetta Karvala ei olisi ollut tomera, Saarikivi olisi pitänyt meneillä olevaa aikaa outona monella tapaa. -Vasemmisto hallitus vie maamme Natoon ja joutuu tavalla tai toisella hoitamaan sairaanhoitajien lakon, totesi Saarikivi. Tämä jälkeen aina, kun Saarikivi yritti avata uuden keskustelun aiheen, Karvala torppasi se suoraryhtisenä. -Naton mennään, se on selvä, sanoi Karvala. Saarikivi venytteli pitkiä käsivarsiaan eteen ja taakse osoittaen näin, missä päin ovat imperfekti, preesens ja futuuri. Hän aloitti kuitenkin futuurista. Hän ajatteli näin. -Emme tiedä millaisia riskejä otamme mennessämme sotilasliittoon. -Yhtenä kauniina päivänä pataljoonan verran poikiamme komennetaan Kongoon, töräytti S...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *