Siirry pääsisältöön


2270. Esiintymisjännityksestä selviytyminen

     Moni jännittää pienenkin arkisen puheen pitämistä, vaikkapa synttärionnittelun lausumista. Toinen taas ei näytä jännittävän mitään julkista puhumista. On toki hyvin erilaisia tilanteita, joissa joutuu tai saa esiintyä.Joka tapauksessa jos on enemmän tai vähemmän jännittäjätyppi, on erilaisia keinoja selvitä aivan kunniakkaasti tilanteista.
     Pääasia on, että tiedostaa etukäteen tilanteen ja sen luonteen. Joissain tapauksissa tämä on itsestään selvä, koska puhujan odotetaan sanovan jotain tilaisuudessa. Syntymäpäiväsankarille puhuminen on ehkä kaikkein helpointa, koska tutussa ympäristössä puhuja saa itse valita sen hyviä muistoja tuovan tapauksen, joka liittyy läheisesti sankarin elämän hyviin hetkiin. Tällöin puhuja voi listata pienelle tarrapaperille kämmenpohjaansa ydin sanat, joiden ympärille puhe rakentuu. Helppoa ja turvallista.
     Jos kyseessä on esitelmä, sen aihe on tavalla tai toisella tuttu esittäjälle. On selvää, että esitelmä onnistuu sitä paremmin mitä paremmin siihen on valmistautunut.  Ei pidä kuitenkaan yli valmistautua, sillä silloin koko esitelmästä voi tulla ulkoa opetellun tuntuinen. Kannattaa aloittaa yksinkertaisesti, jopa vaatimattomasti. Ei siis kannata heti halkaista maapalloa. Silloin ei kompastu alkusanoihin. Sen jälkeen voi käyttää ”powerpointtia” apuna näyttämään rungon, mihin esitys perustuu. Tästä eteenpäin voi jatkaa kahdella tavalla.
     Helpoin ja riskittömin tapa on viedä koko esityksen läpi ”powepointtiin” turvautuen. Se on varma, muttei kuulijoille kaikkein inspiroivin tapa.
     Toinen tapa on rajoittaa ”powerpointin” käyttöä mahdollisimman vähiin. Tämä edellyttää aiheen kohtuullisen hyvää tuntemusta ja ennen kaikkea sen sanoittamista etukäteen. Käytännössä tämä voi tapahtua esimerkiksi niin, että muistissa tai kämmen sisällä olevassa muistilapussa on 10-20 avain sanaa, joiden kunkin takana muistissa on asiakokonaisuus, joka on relevattia esittää juuri siinä kohdassa esitelmää kuin esitys on. Esimerkiksi ”pomo” voi tarkoittaa hyvän johtamisen periaatteita.
     Yleensä on riski aloittaa esitelmä vitsillä tai tositarinalla. Yleensä kannattaa edetä hitaasti kiihtyvällä mielenkiintoa kohottavalla rytmillä. Huumoria saa käyttää ja mitä omintakeisempaa, sen parempi.
     Jos käy epäsäännöllisen säännöllisesti pitämässä erikoisosaamisalueestaan esitelmiä arviovaltaisille henkilöille, pitäjälle on jo täytynyt muodostua rutiinit, miten asia hoidetaan. Siitä huolimatta tilanne voi jännittää joka kerta. Saattaa olla ennen ensisanoja tunne, että ilma ei kulje ja kuolee. Yleensä aina käy niin, että ensimmäisten sanojen jälkeen vapautuu ja esiintymisestä tulee vähintään yhtä hyvä kuin ennenkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *