Siirry pääsisältöön


2270. Esiintymisjännityksestä selviytyminen

     Moni jännittää pienenkin arkisen puheen pitämistä, vaikkapa synttärionnittelun lausumista. Toinen taas ei näytä jännittävän mitään julkista puhumista. On toki hyvin erilaisia tilanteita, joissa joutuu tai saa esiintyä.Joka tapauksessa jos on enemmän tai vähemmän jännittäjätyppi, on erilaisia keinoja selvitä aivan kunniakkaasti tilanteista.
     Pääasia on, että tiedostaa etukäteen tilanteen ja sen luonteen. Joissain tapauksissa tämä on itsestään selvä, koska puhujan odotetaan sanovan jotain tilaisuudessa. Syntymäpäiväsankarille puhuminen on ehkä kaikkein helpointa, koska tutussa ympäristössä puhuja saa itse valita sen hyviä muistoja tuovan tapauksen, joka liittyy läheisesti sankarin elämän hyviin hetkiin. Tällöin puhuja voi listata pienelle tarrapaperille kämmenpohjaansa ydin sanat, joiden ympärille puhe rakentuu. Helppoa ja turvallista.
     Jos kyseessä on esitelmä, sen aihe on tavalla tai toisella tuttu esittäjälle. On selvää, että esitelmä onnistuu sitä paremmin mitä paremmin siihen on valmistautunut.  Ei pidä kuitenkaan yli valmistautua, sillä silloin koko esitelmästä voi tulla ulkoa opetellun tuntuinen. Kannattaa aloittaa yksinkertaisesti, jopa vaatimattomasti. Ei siis kannata heti halkaista maapalloa. Silloin ei kompastu alkusanoihin. Sen jälkeen voi käyttää ”powerpointtia” apuna näyttämään rungon, mihin esitys perustuu. Tästä eteenpäin voi jatkaa kahdella tavalla.
     Helpoin ja riskittömin tapa on viedä koko esityksen läpi ”powepointtiin” turvautuen. Se on varma, muttei kuulijoille kaikkein inspiroivin tapa.
     Toinen tapa on rajoittaa ”powerpointin” käyttöä mahdollisimman vähiin. Tämä edellyttää aiheen kohtuullisen hyvää tuntemusta ja ennen kaikkea sen sanoittamista etukäteen. Käytännössä tämä voi tapahtua esimerkiksi niin, että muistissa tai kämmen sisällä olevassa muistilapussa on 10-20 avain sanaa, joiden kunkin takana muistissa on asiakokonaisuus, joka on relevattia esittää juuri siinä kohdassa esitelmää kuin esitys on. Esimerkiksi ”pomo” voi tarkoittaa hyvän johtamisen periaatteita.
     Yleensä on riski aloittaa esitelmä vitsillä tai tositarinalla. Yleensä kannattaa edetä hitaasti kiihtyvällä mielenkiintoa kohottavalla rytmillä. Huumoria saa käyttää ja mitä omintakeisempaa, sen parempi.
     Jos käy epäsäännöllisen säännöllisesti pitämässä erikoisosaamisalueestaan esitelmiä arviovaltaisille henkilöille, pitäjälle on jo täytynyt muodostua rutiinit, miten asia hoidetaan. Siitä huolimatta tilanne voi jännittää joka kerta. Saattaa olla ennen ensisanoja tunne, että ilma ei kulje ja kuolee. Yleensä aina käy niin, että ensimmäisten sanojen jälkeen vapautuu ja esiintymisestä tulee vähintään yhtä hyvä kuin ennenkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *