Siirry pääsisältöön


2123. Oman kirjoitustaidon kehittäminen

     Oppikouluni oli loppua siihen, kun en oppikirjan puuttuessa ja lukihäiriön takia oppinut lauseen jäsentämistä ja oikeinkirjoitusta. Opettaja laati minua varten erityiskokeen kotona illalla tehtäväksi aamuun mennessä. Jos reputtaisin siitä, ulisin ulkona oppikoulusta. Onneksi onnistuin.

Ylioppilaskokeissa kirjoitin vain muutaman sanan päälauseita, ja sain apron.
     Yliopistossa fysiikan apron töissä  kaverini näytti, miten kirjoitustyö jäsennellään. Siinä tapahtui minulle suuri oivallus: pitää ensin miettiä, mitä esittää ja sen jälkeen missä järjestyksessä.
     Matematiikan laudaturtyössäni (20 s.) oli vain muutama sana ja loput symboleja, mutta sen piti olla johdonmukainen ja sisältää vain välttämättömän. Tämä opetti tiivistämisen taitoa.
     Ensimmäisessä työpaikassani jouduin kirjoittamaan runsaasti piirihallinnolle ohjeita, miten missäkin tilanteessa menetellään. Pomo ei hyväksynyt moni tulkinnallisia ja epäselviä ohjeita. Niiden piti olla lyhyitä ja täsmällisiä.
     Kirjoitustaitoni kehityttyä omasta mielestäni jonkin verran päätin kirjoittaa konsultoinnin käsikirjan, minkä myöhemmin ymmärsin olleen suuruudenhullu aie. Jo luonnos sai esimieheltäni tyrmäävät kommentit punaisine pukkeineen, alleviivauksineen ja höpö-höpö huomautuksineen.
     Tästä suivaantuneena päätin jukertaa johtoryhmän työskentelyohjeen ja ohjevihkosen tavoitejohtamisesta. Anoppi ihmetteli, mitä lomalla heillä käydessäni pöydän kulmalla ahersin.
     Jaoin näitä kirjallisia aikaansaannoksiani pitämissäni koulutustilaisuuksissa. Niiden laadusta ja vaikutuksia en tiedä, koska kukaan ei niistä erityisemmin puhunut mitään. Esimieheni ministeriössä selaili vihkosia todeten vain, ettei niitä kukaan osta.
     Valtion Hallinnon Kehittämiskeskuksella ei ollut viraston tarkastustoimesta kirjasta ja niinpä heille tutuksi tulleelta mieheltä he tilasivat aiheesta kirjan minulta, koska olin luennoinut talon seminaareissa aiheesta. Mitään palautetta en saanut siitäkään milloinkaan. Tai se sain sen veraan , että eräs tunnettu luennoitsija oli tehnyt siitä oman luentomateriaaliin omissa nimissään, mainiten nimeni aivan lopussa. En viitsinyt puuttua tekijäoikeuksieni loukkaukseen.
     Sitten sattuma astui peliin niin, kuin hyvissä saduissa usein käy. Toimiessani valtiovarain ministeriön vs ylijohtajana sisään astui tuttu tietokirjailija ja etevä luennoitisja Timo Santalainen. Hän pyysi minua tulemaan toiseksi kirjoittajaksi jo aloittamaansa kirjaan ”Strateginen johtaminen julkisessa hallinnossa”. Siinä työssä Timo opetti kädestä pitäen, miten tietokirja laaditaan. Istuimme iltakausia Säästöpankkiopiston tiloissa Iivisniemessä luonnoksen kimpussa. Timo ei hyväksynyt huonoa jälkeä, mistä olen hänelle vieläkin kiitollinen.
     Kirja pääsi mukaan vuoden proekonomia palkintoehdokkaaksi, kuuden parhaan joukkoon. Myöhemmin kirjoitin kirjan Johtaminen muuttuvassa julkishallinnossa, joka oli hetkeen myydyin tietokirja.
     Kohdallani voin tiivistää kirjoitustaidon parantamiskeinoiksi pitkäjänteisen jatkuvan harjoittelun ja ammattitaitoisen ohjauksen.
     Kokemukseni mukaan tietokirjailijan on erittäin hankalaa siirtyä prosaistiksi, mutta päin vastainen lienee mahdollista. Eri tyylilajien hallinta on omaa maailmansa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *