Kesä 1940 oli hyvin lämmin Euroopassa. Muutoin koko kesän ilmapiiri oli kuin Albert Camus kirjassa Rutto. Siinä koko kaupunki odotti pelokkaana, milloin surmaa iskee. Fasistisen Italian Duce oli hyökännyt 1935 Etiopiaan ja vallannut Abessinian. Espanjan fasisti Fraco oli päättämässä veristä sisällissotaa, joka oli saanut kansanvälisiä piirteitä Hitlerin ja Stalin aseistaessa sodan eri osa puolia.
Hitlerin riehunta oli lähtökuopissaan Euroopan valloittamiseksi.
Englannin ja eteenkin Lontoon pommitukset olivat jo alkaneet. Himmler teki kuitenkin vakavan virheen Luftwaffenin siirtyessä pommittamaan Lontoota lentokenttien sijasta, jolloin Englannin lentokonepula helpottui brittien kyetessä suojaamaan lentokenttiä ja niillä varustautumassa olevia koneita. Brittien uudella Spitfire lentokoneilla oli suurempi suorituskyky kuin saksalasten Messerschmitt 109:llä. Tällä oli suuri merkitys brittien selviytymisessä Blitzsistä (Lontoon pommitus).
Hitler turhautuikin brittien yhä tehokkaammaksi muodostuneesta kyvystä käydä ilmataisteluja. Hän turhautui koko kesän. Lopulta hän alkoi raivokkaasti pohtia, mihin seuraavaksi suuntaisi operaationsa. Hän käveli komentohuoneen pöydän ympäri kädet selän takana kenraalien seuratessa häntä katseella. Rohkeimmat antoivat varovaisia neuvoja toivoen että, kun kolikko kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa.
Churchill oli koko ajan valppaana. Helpotusta toivat uudet Spitfire lentokoneet. Häntä oli kuitenkin pitkään huolestuttanut Saksan miehittämän Ranskan sotalaivoista Välimeren rannikolla. Hitler ei ollut huumassaan kiinnittänyt niihin juuri huomiota, vaikka amiraali Erich Raeder oli siitä Hitleriä varoittanut. Hitler oli vain tokaissut, että susilauma (sukellusvenetaktiikka) Gibraltarilla hoitaa tehtävänsä. Syksyllä 1940 brittien kolme sotalaivaan pääsi kuitenkin Gibraltarin puolustuksen läpi tuhonneet kolme ranskalaista hävittäjälaivaa Ranskan satamaan.
Laajan sodan syttymistä pidettiin varmana ja niin myös kävi 1.9.1941 Hitlerin käynnistäessä operaatio Barbarossan, sotaretken Neuvostoliittoon.
Laajan sodan syttymistä pidettiin varmana ja niin myös kävi 1.9.1941 Hitlerin käynnistäessä operaatio Barbarossan, sotaretken Neuvostoliittoon.
Kommentit
Lähetä kommentti