Sivut

tiistai 24. joulukuuta 2013

503. Tosi joulutarina ilmastomuutoksesta

Televisio 1:n prisma ohjelmassa 23.12. esitettiin huima tositarina, joka voi tuoda toivoa tämän päivän ahdistukseen.

Etelä-Amerikasta oli tuotu Australiaan vuosi kymmeniä sitten jättikonna, sammakkolaji, jota harvinaiset Australian kvollit, hiiret, söivät herkkunaan. Konna oli myrkyllistä ja tämän seurauksena kvolleja uhkasi kuoleminen sukupuuttoon. Australialainen tohtori Jonathan Webb päätti pelastaa kvollit.

Hän poisti kiinni ottamistaan konnista myrkyllisen selkäosan ja korvasi sen myrkyn aineella, joka aiheutti kvolleille pahoinvointia, muttei tappanut niitä.  Tämän jälkeen hän syötti laboratoriossaan kvolleille pahoinvointia aiheuttavaa konnan lihaa. Kvollit kokiessaan lihan aiheuttavan pahaa oloa oppivat nopeasti olemaan syömättä sitä. Webb päästi näin opettamansa kvollit luontoon lisääntymään. Ja kas kummaa, kvolliemot opettivat jälkeläisilleen olemaan  vaanimatta ja syömättä konnia.

Nyt ilmastomuutoksen jäljet näyttäytyvät Pohjois-Amerikan ennen näkemättöminä jääsateina, samanaikaisina Philadelphian lämpöaaltoina, Kentuckyn kaatosateina ja Englannin hirmuisena sademyrskynä. Ilmatieteenlaitoksen edustaja totesi taannoin että, jos eteläiseen rannikko Suomeen tulee vielä neljäs perättäinen poikkeuksellisen luminen talvi, se on erittäin huolestuttava merkki Jäämeren sulamisesta, konkreettisesta ilmastomuutoksesta omalla pihallamme

Eikö nämä merkit saa meitä vanhempia opettamaan, kuten kvolliemo poikasiaan, että viimeistään nyt pitää jokaisen tehdä osuutensa ilmastomuutoksen torjumiseksi? Ivan Pavlov kääntyisi ilosta haudassaan, jos näin kävisi, taputtaisi Jonathanin päätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti