Sivut

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

490. Kaliningradin iskander-ohjusten taustaa

Venäjän päätös sijoittaa Iskander-ohjuksia Kaliningradin ei välttämättä johdu pelkästään  Naton  ohjuskilven vahvistamisessa lännessä.  Maassa on vielä ratkaisematta henkinen taistelu kahden Venäjän välillä. Venäjä on Venäjä.

Nikita Hrustsov aloitti konkreettisesti Stalinin vastaisen kampanjan kaikkia ällistyttävällä tavalla lähettämällä 1950-luvun puolivälissä vapauttamisvaltuuskuntia  gulargeihin leiripäälliköiden suureksi hämmästykseksi. Kaikki gulagin vangit saatettiin vapauttaa parissa päivässä. Leireiltä palannet ja heidän sukulaisensa loivat massiivisen Stalinin vastaisen ilmapiirin, jopa niin pitkälle, että impulsiivinen  Hrustsov ehdotti Stalinin uhrien muistopatsasta Moskovaan. Jetsin toisti ehdotuksen 1990-luvun alussa.

Breznevin ja  Andropovin ajat eivät varsinaisesti olleet antistalinilaista vallankäyttöä, vaan eräänlaista hiljaista sopimista menneisyyden kanssa siitä, miten  Stalinin saavutukset sodan johtajana ja maan teollistajana tunnustetaan. Stalinin rintakuvien ilmestymien Moskovan ja suurten  kaupungein  julkisivuihin viestittivät Stalin isähahmon jatkuvaa suojelua kansalle. Se oli myrkkyä vapautuneille leiriläisille ja heidän omaisilleen. Maa oli jakautunut henkisetsi kahtia.

Gorbatovin glasnost ja hänen aloittama täydellinen rehabilitointi päästivät antistalinistit voitolle ja maa oli menossa kohti länsimaista demokratiaa. Sitten yllättäen Jetsin lakkautti  vuonna 1993 parlamentin ja voucher seteleillä yksityisti teollisuuden olikargeille. Parlamenttitalon julkisivussa oli synkkiä ammuksen läiskiä. Olin paikalla, kun vouchereita jaettiin ja valkoista taloa tykitettiin Media meni myös olikargeille ja Jetsin uudelle kaudelle. Rahan arvo romahti. Tuli valtava määrä köyhiä ja vahva olikargia.

Medvedevin ja Putinin oli mukauduttava  tilanteeseen. Yhtäältä heidän täytyy pitää yllä suurvallan mahtiasemaa. Toisaalta heidän on hyvitettävä kansaa Stalinin petoksilta ja julmuusilta. Maa on suurin piirtein oikeusvaltio ja tässä loistava verrattuna Stalinin aikaan. Putin horjuu, ollako antistalinisti vai olikargian puolella. Putin salli vuonan 2007 oppikirjan, jossa Stalinin hirmuteoista kerrottiin. Hän myös tunnusti Solzenitsynin saavutukset ja järjesti kirjailijalle valtion palkinnon ja hautajaiset.

Kaliningradin ohjukset voidaan nähdä Jetsinin parlamentin hajottamisen ja olikargian syntymisen sallimisen jatkumona. Maassa ei ole kunnon demokratiaa neuvottelemaan Naton kanssa puolustuskysymyksistä. Maan pitää näyttää valtaansa olikargidemokratialla. Jos Jetsin olisi toiminut oikein sallimalla samanaikaisesti orastavan demokratian ja teollisuuden hallitun kehittämisen, tilanne olisi nyt toinen. Mutta historia sanoo, että kaikki tapahtuu niin, kuin pitääkin tapahtua.
Maan kahtiajakautuminen jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti