Sivut

maanantai 9. joulukuuta 2013

475. TyöpaikkakiusaaminenHyvin yleinen  työpaikkakiusaamiseen syy on kiusatun asettuminen poikkitelon esimiehen sellaisia toiminta- ja käytöstapoja vastaan, joita saatetaan pitää työyhteisössä  paheksuttavina, mutta joita kohtaan vain harva uskaltaa korottaa ääntään. Kiusaajalle esimies voi tällöin antaa  palkankorotuksen lisäksi vähäisä etuuksia kuten  vastikkeettomia ylityövapaita, kurssitusta, vapaita työaikoja, jne.

Toisinaan kiusaamiseen ei ole mitään rationaallista syytää, riittää jokin muka ärsyttävä tapa tai ele, tai jopa tapa syödä.

Kiusaaminen muuttuu henkiseksi terrorismiksi, kun sen pääpukarina on verbaalisilla taidoilla ja tiskin alta tulleella vallan siunattu niin sanottu työtoveri säestäjinään pikku apulaiset. Ei tarivta kuin aamulla sopiva sana, niin  kisatun päviä on pilalla.

Kaikessa hiljaisuudessa pidetty päiväkirjaa, johon kiusattu kirjaa  kelloaikoneen ja päivämäärineen välittömästi tapauksen sattuessa sanasta, mitä kukin on sanonut ja tehnyt sekä läsnäolijat, voi autaa. Aineiston kartuttua riittävän suureksi kiusattu voi esittää sen kiusaajan esimiehelle tai esimiehen esimiehelle.

Jos esimies ei ole mukana kiusaamiseessa, on luonnollista, että  kiusattu käänyy vain hänen puoleensa avun saamiseksi ja tarvittaessa esittäa kirjatut havaintonsa. Vaikka näin sopuun pääästäisiinkin pöytäkirjoineen, kiusattu jää haavoittuvaiseksi hiljaisille singaaleille.

Niinpä kiusatulle usein ainut vapauttava ulospääsy tilanteesta on  työpaikanvaihto. Tämä on tehtävä heti kun hän huomaa, ettei tilanne parane. Turha on enää odotella työsuojeluvaltuutetun ja ely-tarkastajan uusia apuun tuloja ja neuvotteluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti