Siirry pääsisältöön


2291. Presidenttiehdokkaiden Eurooppa- ja turvallisuuspolitiikka

     Toista kymmentä käytyä presidenttivaalikeskustelua on antanut niiden seuraajille hyvää pohjatietoa EU:sta, sen toimintamekanismeista sekä kehittämislinjaukista, kunhan muista harrastaa lähdekritiikkiä. Joka tapauksessa keskustelujen perusteella katselija saa aineksia muodosta omat käsityksensä, mitä EU:ta vaivaa ja millaisiin haasteeseen se joutuu vastaamaan ja miten se tämä tekee.
     Päällimmäinen ja tärkein havainto ehdokkaista on, että Suomi on sitoutunut EU:n ja maamme saa moniulotteista joskin myös merkitykseltään vaihtelevaa tukea EU:lta ja EU:sta. Tämä tuki ei tule passiivisella mukana ololla, vaan aktiivisella toimimisella eri pöydissä. Maan hallitus ei kyllä nyt kauttaaltaan näin toimi, vaan on tarkkailijan roolissa. Tämä johtuu pitkälle Suomen EU-ministerin lausunnosta, että Suomen pitää pyrkiä eroamaan EU:sta hallituskauden jälkeen.
     Maahaanmuutto on suuri ja ajankohtainen haaste, jota vaikeuttaa lisää Afrikan maiden nuoren työikäisen väestön määrän nopea kasvu. Kun maanosan nuoret eivät pääse kuin vain Välimeren reittiä Eurooppaan, niin ongelmat kasaantuvat lähinnä Italiaan ja Espanjan. Ehdokkaiden valtaosa oli sitä mieltä, että EU:n on itse turvattava koko sisärajansa eikä maa kerallaan omaansa. Tämä on oikea linjaus, kun siihen vielä lisätään vastaanottokeskustoiminnan tehostaminen lähtömaissa tai EU:n rajoilla.
     Turvallisuuspolitiikasta (tupo) ehdokkaat tarjosivat mitä erilaisimpia variaatioita osan ollessa pelkkiä tarinoita. Tosiasiaksi jäi, ettei Natoon kuulumattomilla EU-mailla ole mitään muuta taetta turvallisuudestaan kuin oma puolustuskyky. Niinistö ja Vanhanen ja osin Haavisto korostivat kyllä monimuotoisten ja monitasoisten yhteistyökonseptien (Ruotsi ja USA) suurta merkitystä Suomen puolustamiselle. Niinistön esiin nostama EU:n yhteinen puolustusjärjestelmä jäi hataralle pohjalle. Maalikokin käsittää, että EU:n kuuluvat Nato-maat eivät ole innokkaita luomaan Natonsa rinnalle ylimääräisiä konstellaatioita. Epävarmuutta vielä lisää se. että kukaan ei näytä tietävän, kuinka syvällisesti USA on sitoutunut Nato-joukoillaan puolustamaan Baltian maita. Näyttä siltä, että Suomi omaa sittenkin Baltian maista ja Pohjoismaista parhaat mahdollisuudet puolustaa rajojaan ainakin silloin, kun n. 20 miljardin kalustohankinnat on tehty. Politiikan toimittaja Lauri Nurmi Aamulehdestä A-studiossa 24.1 esitti varmana tietona, että USA:n ministeri Mattis olisi antanut Ruotsille USA:n turvatakuut. Niinistön tulee ottaa asia esille viimeisessä vallikeskustelussa Yle TV 1:ssä 25.1.
     Nato kysymyksessä ehdokkaiden enemmistö näyttää turvautuvan rationaalisen päätöksen tekoon. Tässä vaiheessa Nato kysymyksessä ei voi muuta toimintatapaa, kuin varautua jatkuvasti päivitettävällä tietopohjalla erilaisiin vaihtoehtoihin. Se on huomattavasti vaativampi tehtävä kuin tämän lakoninen toteaminen. Tiedon lisäksi pitää olla ajan tasalla olevien verkottumisien tarjoamat monen tasoiset ja monen suuntaiset kontaktit.
     EU:n talous- ja finanssipolitiikka ei luonnollisestikaan ollut agendojen keskiössä, koska aihe kuuluu enimmiltä osin hallitukselle. Se on kuitenkin murroksessa jo senkin takia, että Saksan hallitusneuvottelut ovat pahasti kesken, hyvä jos ennen kesää on valmis. Hallitus vaatii markkinakurin lisäämistä ja velkojen yhteisvastuuta lisäävien päätösten välttämistä. Sipilän mukaan vakausmekanismi tulisi muuttaa eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi. Sipilä totesi edelleen 13.10. eduskunnassa, että markkinakurin euro on se meidän iso linja. Hallituksen mukaan Suomen ei ole tarvetta perustaa euroalueelle uusia makrotaloudellisia vakautusjärjestelyitä suhdanteiden tasaamiseksi, kuten yhteiseurooppalaista työttömyysvakuutusta tai "pahan päivän rahastoa". Ehdokkaista Väyrynen oli jyrkimmin euroaluetta vastaan.
     Suomen oman talouden kehityksestä talousneuvoston arviointiraportti (https://demokraatti.fi/talouspolitiikan-arviointineuvosto-finanssipolitiikka-on-tilanteeseen-nahden-liian-kevytta/) antaa synkän kuvan. Suhdannekorjattu kestävyysvaje on 1,5 prosenttia btk:sta, mikä voi aiheuttaa sisäisiä levottomuuksia, koska hallitus ei voi pitää lupauksiaan kansalisille (Jukka Pekkarinen Yle TV 1 24.1). Ahdinkoa lisäävät asevoimien n 20 miljardin euron aseinvestoinnit ja pandoran lippaan avaaminen sotessa. Tällöin asian alkaa kiinnosta myös tulevaa presidenttiä.
     Arvot sen sijaan kuuluvat presidenttipeliin. Se sai ehdokkailta melko persoonallisia tulkintoja. Useimmat ehdokkaat tyytyivät vain luettelemaan heille tärkeitä arvoja kuten tasa-arvo, isänmallisuus, ilmastomuutoksen torjunta, oikeudenmukaisuus, ihmisarvon kunnioittaminen. Alkukierroksilla Niinistö alleviivaten kummasteli, mistä löytyy henkilö, joka on arvojohtaja. Hän ei hän ainakaan. Niinistö voisi johdatella keskustelua hyvistä arvoista, muttei olla arvojohtaja. Asian ei pitäisi olla näin vaikeaa. Arvojohtaja johtaa niin, että hän työssään noudattaa ainakin muutamaa arvoa, joita itse kunkin kannattaa pyrkiä noudattamaan, vaikka vain yhtä. On selvää, ettei arvoja ja arvoilla voi johtaa.
     Yksinkertaisimmillaan arvojohtaja noudattaa työelämässä hyviksi koettuja peli- ja käytössääntöjä ja elämässä kannustaa jatkuvasti itseään olla rikkomatta yleisiä moraalisääntöjä. Silloin kun yrityksellä, organisaatiolla tai työyhteisöllä menee hyvin, sillä automaattisesti toimitaan hyväksi koettujen pelisääntöjen mukaan. Valtakunnansyytäjän viraston päällikkö ei noudattanut pelisääntöjä ja joutui erotetuksi.

presidenttiehdokas, turvallisuuspolitiikka, maahanmuutto, talouspolitiikka, finanssipolitiikka,   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3803. HS:n pilapiirros eilen ja nyt

Ehkä jotkut ovat havainneet, kuinka HS:n nykyinen pilapiirtäjä Ville Ranta ja hänen edeltäjänsä Kari Suomalainen poikkeavat  pilapiirroksiensa  ilmaisutyyleiltään kuin yö ja päivä. Suomalainen oli viivan mestari Rannan ollessa viivajoukon tulkki. Tällainen asetelma esiintyy myös monessa muussa taiteen lajissa kuten esimerkiksi kirjallisuudessa. Kalle Päätalo oli yksinkertaisen tapahtumien moniselitteisen ja monimutkaisen kuvaamisen lyömätön kingi, kun taas Antti Tuuri niukkasanaisen kirjoittamisen prototyyppi, aivan kuin ihailemani Albert Camus, esimerkiksi Rutto romanissaan. En haluasi asua missään nimessä Rutossa kuvatussa afrikkalaisessa kaupungissa.  Reidar Säreistöniemi oli Lapin värien ponnekas airut norjalaisen Edvard Munchin taulujen tihkuessa Huuto taulussa kammottavan pelottavaa pohjattomuuden tuskaa. Mennään takaisin Ville Rantaan. Hänen vertaamisensa Kari Suomalaiseen ei tee oikeutta Villelle, sillä Kari Suomalaisen aikaan painetulla lehdellä ja tässä tapauk...

3783. Mitä jos Halla-ahon loogisuus ja Marinin verbaalinen johdonmukaisuus olisivat samassa päässä

Taannoisessa  TV 1:n Halla-ahon kuntavaali tentissä itse kukin mukaan lukien haastattelijat, saattoivat kokea tulleensa henkisesti mukiloiduksi. Tämä ei tarkoita perusuomalaisuuttaa aatteena, vaan Halla-ahon  ilmeettömän loogista ja purevaa argumentaatiota. Logiikalla piirretyn vastauksen ollessa häijy, haastattelija joutuu miettimään, jatkaako hän istuntoa lisäkysymyksellä aiheesta, vaan vaihtaako uuteen teemaan. Se murentaa vetäjien itsetuntoa. Uusi teema voi päätyä samankaltaiseen logiikka jargoniin, mutta voi päätyä myös Halla-ahon muita kirvelevän etulyöntiaseman kasvamiseen. Haastattelijan tentatessa, miten pitäisi menetellä kuntien ylimitoitettujen korona tukien kanssa.    Halla-aho vastasi, että nyt hallituksella kelpaa, kun hallitus lahjoo kuntalaisia heidän omilla rahoillaan. Se mitä Halla-aho sanoi maahanmuutosta, oli varmaakin monilla toistoilla hioutunut syvälle miehen päähän. Maahanmuuton juoni lähti tarinasta, että maahanmuutto on hyvä asia, kunhan saa...

3779. Ylen Jälkiviisaat iski Virkkuseen

Ylen Jälkiviisaat iski Saarikiven johdolla suoraan Suomen uuden komisario Virkkusen hänen kaikkiin oppimattomuutensa kohtiin, johon Perho virkkoi, ettei ole yhtä kohtaa vaan on tietämättömyyden saaristo, aivan kuin vankileirein saaristo. Kolmas tuntemattomaksi jäänyt jäsen väitti kiven kovaa, ettei ole kun Turun saaristo, koska muut saaret lantaan maapuolustusstrategisten syiden takia maan tasalle, myös Ahvenanmaa. Näin on presidentti linjannut hiljattain. Saarikivi oli erityisen halukas tuomaan T-Fordeja rapakon takaa tukemaan Virkkusen Suomen kiertuetta, koska näin kansalle luotaisiin kuva Virkkusen kärsivällisyydestä ja havainnollistettaisiin hänen kykynsä hahmottaa, mikä on traktori ja mikä panssarivaunu. Tässä viriäisi myös hänen teknologian osaamisensa taso, koska sadan metrin päästä opetettaisiin erottamaan, mikä on heinäseiväs ja mikä niittokone. Kolmas nainen oli hyvin huolissaan, jos Virkkunen väen väkisin haluasi matkusta Petsamon nikkeli kaivoksille, sillä olivathan ne alun...

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *